eur:
389.75
usd:
365.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Megbolygathatja az érettségit a BKV-sztrájk

Elképzelhető, hogy pótvizsganapot jelölnek ki a május 27-i írásbeli érettségikre a BKV-sztrájk miatt - mondta el Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese. A közlekedési vállalat dolgozóinak sztrájkbizottsága az írásbeli érettségik utolsó napjától hirdetett határozatlan idejű sztrájkot. A szóbeli vizsgák június 5-én kezdődnek.

Az eredeti menetrend szerint május 27-én tartják az írásbeli érettségik utolsó napját. Délelőtt informatikából, délután a művészeti tárgyakból és ének-zenéből érettségiznek a diákok.

Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese szerint aznap délelőtt informatikából a fővárosban több mint hatezren vizsgáznak, vidéken több mint 22 ezer diák érettségizik középszinten. A művészeti tárgyakból és ének-zenéből délután közép- és emelt szintű vizsgákat tartanak. A fővárosban 644-en, vidéken 1348-en érettségiznek.

Pósfai Péter elmondta: az Oktatási Hivatal felkészül az esetleges BKV-sztrájkból fakadó feladatokra.

A közoktatási törvény szerint az oktatásért felelős miniszter intézkedhet az érettségi megtartásával kapcsolatban, ha e nélkül veszélybe kerül az érettségi jogszabályok szerinti lebonyolítása. Eltérhet a vizsgaszabályzatban, illetve a tanév rendjében foglaltaktól, ha ez szükséges. Ez adott esetben pótnap kijelölését is jelentheti - mondta a hivatal illetékese.

Az írásbelik május 27-én fejeződnek be, a szóbelik első napja június 5-e.

A BKV május 27-étől többnapos sztrájkot hirdetett. A sztrájkot kedden 0 órától kezdik meg azok a tagszervezetek, amelyek csatlakoztak a határozatlan idejű munkabeszüntetéshez - mondta Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője, hozzátéve: befejezésének időpontját később közlik.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×