eur:
389.62
usd:
364.79
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Május 27-től BKV-sztrájk - a nap legfontosabb hírei

Többnapos munkabeszüntetést hirdetnek május 27-től a BKV-nál működő szakszervezetek, ha addig nem sikerült megállapodni a cégvezetéssel - jelentette be a sztrájkbizottság szóvivője.

Nemes Gábor azzal indokolta a döntést, hogy patthelyzet alakult ki a tárgyalásokon. Úgy vélte: a BKV vezetése nincs döntéshelyzetben, és a fővárosi önkormányzat sem nyújt segítséget követeléseik teljesítéséhez. Hozzátette: május 27-én lesznek az utolsó írásbeli érettségik, de bíznak abban, hogy a sztrájk nem érint túl sok vizsgázót. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes arra kérte a dolgozókat, hogy ne sztrájkoljanak. A politikus emlékeztetett arra: az új paraméterkönyv kidolgozásában a szakszervezetek is részt vesznek.

Az új miniszter már dolgozik az egészségbiztosítás jövőjén

A tervek szerint már a hónap közepén kidolgozzák az egészségbiztosítás jövőjéről szóló javaslatokat - közölte az egészségügyi miniszter. Székely Tamás azután beszélt erről, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfővel együtt a szakmai szervezetek képviselőivel tárgyalt a Parlamentben. A tárca vezetője hangsúlyozta: a résztvevők megállapodtak abban, hogy területi egyenlőségen alapuló egészségbiztosítási rendszert kell létrehozni. Arról ugyanakkor nem beszélt, hogy lesznek-e regionális pénztárak. Korábban az egészségbiztosításról szóló törvény hatályon kívül helyezését javasolta az egészségügyi miniszter. Székely Tamás a Világgazdaság által szervezett budapesti szakmai konferencián bejelentette azt is, hogy új javaslatcsomagot terjeszt jövő szerdán a kormány elé.

Az OIT tiltakozik az elnökjelölt nyilatkozata ellen

Tiltakozik a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjének nyilatkozata ellen az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, amely korábban titkos szavazáson nem támogatta Baka András jelölését. A testület közleményében alaptalannak nevezte a jelölt állítását, amely szerint nem kapott lehetőséget koncepciójának kifejtésére a testület ülésén. Nem sokkal korábban az 5 ítélőtábla vezetője ugyanakkor egyhangúlag támogatta Sólyom László államfő jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Közben Baka András az INFO Rádióban úgy fogalmazott: a politikának felelős döntést kell hoznia az igazságszolgáltatás és az intézmények működésének biztonsága érdekében. Sólyom László köztársasági elnök megerősítette: továbbra is Baka András a legmegfelelőbb jelölt a posztra.

Gyurcsány két tárgyalni az Akadémia elnökével

Kész tárgyalni a Magyar Tudományos Akadémia új elnökével a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc internetes naplójában azt írta: örömmel vette Pálinkás József megkeresését. A kormányfő úgy fogalmazott: a kabinetnek párbeszédet kell folytatnia, és hangsúlyozta: érdemes egyeztetni az új vezetőnek az akadémia minőség- és teljesítményelvű átalakítására tett javaslatáról. Pálinkás Józsefet kedden választotta elnökké az akadémia tisztújító közgyűlése.

Régi-új ombudsman-jelöltek

Hírügynökségi értesülés szerint Péterfalvi Attilát ismét adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándort pedig újra a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelöli a köztársasági elnök. Sólyom László pénteken mutatja be jelöltjeit a frakciók képviselőinek. Az államfő jelöltjeit Országgyűlés eddig háromszor szavazta le.

Egyeztetés az amerikai vízummentességről

Ötpárti egyeztetetést tartottak frakcióvezetői szinten az amerikai vízummentességről - jelentette be a külügyi államtitkár. Horváthné Fekszi Márta beszámolt arról, hogy egyetértés van az öt parlamenti párt között abban, hogy meg kell teremteni a magyar állampolgárok vízummentes utazásának lehetőségét az Egyesült Államokba; a részletekről egyeztetés kezdődik a frakciók szakértői között.

Putyin javítana az életminőségen

Moszkvában az életminőség javítását nevezte legfontosabb feladatának Vlagyimir Putyin, az új orosz miniszterelnök. Az államfői tisztségből távozott politikus hangsúlyozta: Oroszországnak a jövedelmek, a várható élettartam, az egészségügy, a környezetvédelmi helyzet és a lakásellátás területén a világ vezető országai közé kell kerülnie. Vlagyimir Putyin a kiemelt célok között említette, hogy az ország védelmének biztosításához növelni kell a korszerű fegyverekre és haditechnikára fordított összegeket.

Olaszországban hivatalba lépett az új kormány

Olaszországban letette a hivatali esküt az új olasz kormány, amelynek élén Silvio Berlusconi milliárdos üzletember áll. Az új miniszterelnök kedden ismerteti kormányprogramját, amelynek az elfogadása nem kétséges, mert a koalíció az áprilisi választásokon egyaránt kényelmes többséget szerzett a képviselőházban és a szenátusban.

Kutyák martak halálra egy kisfiút Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Nemesbikken meghalt az a 7 éves kisfiú, akit kutyák támadtak meg tegnap este. A megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense az INFORádióban elmondta: az állatok gazdája ellen halált okozó testi sértés gyanúja miatt indítottak eljárást; a 63 éves férfi tagadja a vádakat. Dobi Tamás hozzátette: a nyomozás eddigi adatai szerint a kora esti órákban 9 gyerek játszott a település határában lévő futballpályán, majd a közelben lakó férfi - eddig ismeretlen okból - rájuk uszította 13 kutyáját. A menekülni próbáló gyerekek közül az egyiket utolérték az állatok, és olyan súlyosan megsebesítették, hogy a helyszínen életét vesztette.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×