eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

BKV-sztrájk: hetek óta patthelyzet van

A BKV-nál működő szakszervezetek május 27-től határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, mivel a csütörtöki tárgyalásokon sem jutottak megegyezésre a munkáltatóval. A sztrájkbizottság szóvivője szerint hetek óta patthelyzet van, amiből nem hajlandó kimozdulni tárgyalópartnerük.

A BKV-nál működő szakszervezetek május 27-én, kedden 0 órától megkezdik a határozatlan időre meghirdetett sztrájkot - tájékoztatta az InfoRádiót a sztrájkbizottság szóvivője.

Nemes Gábor a munkabeszüntetés meghirdetését azzal indokolta, hogy a BKV-val folytatott tárgyalásokon nincs előrelépés a követeléseikben megfogalmazott ügyekben, például a létszámleépítés és a telephelyek bezárásának kérdésében.

A szóvivő hozzátette: a szakszervezeti képviselők úgy érzik, hogy a BKV vezetése nem kompetens, ráadásul tovább nehezíti a helyzetet, hogy a főváros sem nyújt segítséget abban, hogy teljesüljenek a szakszervezeti követelések.

Nemes Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalat lassan csődközeli állapotban van, információi szerint a cégnek bankokkal kellett tárgyalnia azért, hogy az áprilisi bérek kifizetésére legyen fedezet.

Nyomásgyakorlás

A szóvivő elmondta: a közlekedési vállalatnak számos problémával kell megküzdenie, a többi mellett alkatrészhiány van, a járművek pedig igen rossz állpotban mennek az utcára. Nemes Gábor hangsúlyozta: az érdekképviseletek célja, hogy nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra, jelezve: a BKV-nál komoly baj van, lépni kell.

A sztrájkbizottság szóvivője a távirati irodának adott interjújában rámutatott: előreláthatóan nem minden ágazat dolgozói vesznek részt a tervezett munkabeszüntetésben, így a metró- és a HÉV-dolgozók sztrájkja még kétséges, de ez - biztonsági okokból - nem jelenti, hogy ezek a tömegközlekedési eszközök járnak majd a munkabeszüntetés idején.

A sztrájkban részt vevő szakszervezeteknek 60-70 százalékos a támogatottsága a BKV munkavállalói között - tette hozzá Nemes Gábor, aki szerint biztosan sztrájkolnak majd a busz- és a trolibuszvezetők, illetve néhány a villamosok vezetőit, illetve a járművel karbantartóit tömörítő szakszervezet dolgozói.

Még nincs minden veszve

A sztrájk kezdetével kapcsolatban - amely egybeesik az írásbeli érettségi utolsó napjával - a szóvivő elmondta: a lehető legkevesebb kellemetlenséget kívánják okozni a diákoknak, a szakszervezetek bíznak abban, hogy az érettségi utolsó napján a sztrájk már nem érint túl sok vizsgázót.

Nemes Gábor hangsúlyozta: a szakszervezetek megegyezésre törekszenek a munkáltatóval, ezért lehet, hogy nem is kerül sor a május 27-i sztrájkra.

A BKV-s szakszervezetek követelései továbbra is változatlanok: a közlekedési cég anyagi problémáinak megnyugtató rendezése, a létszámleépítés visszavonása, a paraméterkönyv-tervezet kialakításának leállítása és új tervezet készítése a szakszervezetek bevonásával, továbbá a munkakörülmények javítása.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×