eur:
389.26
usd:
361.34
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hankiss: A politika az üzleti klientúrák foglya

A magyar politika a saját gazdasági klientúrájának a foglyává vált - véli Hankiss Elemér. A Széchenyi-díjas szociológus, aki tegnap lett 80 éves, az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, a szlovákok és a csehek össze tudtak egymással fogni, foként ezért tudtak elhúzni Magyarország mellett. Ebben azonban a friss nemzettudatuk is a segítségükre volt.

Nem lehet hosszú éveken keresztül csak rossz döntéseket hozni, ám a magyar politikai elit ezt a gyakorlatot folytatta, folytatja - mondta Hankiss Elemér. A hibák hátterében egyrész a hozzá nem értés áll, továbbá szerencsétlen személyi változások. Rendkívül káros az uram-bátyám örökség felerősödése is.

A legnagyobb baj viszont az, hogy a magyar politikai elit meghatározó része foglyává vált a saját gazdasági klientúrájának. Az szükséges, hogy a gazdaság és a politika egymást korrigálja, és egyensúlyban legyen, ez a világ minden sikeres országában így van.

De nálunk nem erről van szó. Magyarországon kis gazdasági klientúrák veszik körül a pártokat, gyakorlatilag ezek alapvetően befolyásolják és irányítják a politikát - vélekedett Hankiss. Magyarországon nem a politika irányítja a folyamatokat, hanem ezek a klientúrák.

A környező országokban nem ennyire erős ez a káros tendencia - hívta fel a figyelmet Hankiss. Szlovákiában, Lengyelországban, vagy éppen Romániában ezért dinamikusabb a fejlődés a magyarországihoz képest.

Hankiss Elemér Széchenyi-díjas szociológus vasárnap töltötte be 80. életévét. A teljes interjút a hétvégi adásunkban hallhatják.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×