eur:
388.99
usd:
361.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Rendkívüli tanítási szünet lesz több iskolában a sztrájk miatt

Rendkívüli tanítási szünetet rendelnek el több budapesti iskolában a BKV dolgozóinak pénteki sztrájkja miatt. A rendkívüli tanítási szünetet az iskolaigazgatók rendelhetik el. A gyerekek felügyeletét a közlekedési sztrájk idején is biztosítani kell, a tanulók és a tanárok távolmaradása pedig igazolt hiányzásnak számít - közölte az oktatási tárca.

Rendkívüli tanítási szünetet rendelnek el több budapesti iskolában a BKV dolgozóinak pénteki sztrájkja miatt - tudta meg az InfoRádió az intézmények vezetőitől.

A Szent László Gimnázium kilencszáz diákja nem tudna időre beérni az iskolába, és hazamenni sem, ezért az órákat szombaton tartják meg - közölte Juhász Tamás igazgató-helyettes.

A múlt hétfői sztrájk idején tanítottak az iskolában, de a diákok kis része tudott bemenni az iskolába, ezért döntöttek úgy, hogy pénteken nem lesz tanítás - tette hozzá.

Juhász Tamás kiemelte: sokan járnak egyetemi előkészítőre, ami szombaton van, így ők igazolt hiányzást kaphatnak.

A Teleki Blanka Gimnáziumban sem lesz tanítás pénteken a BKV-sztrájk miatt - mondta az InfoRádiónak az intézmény igazgató-helyettese.

Kovácsné Stummer Valéria közölte: a szerdai osztályfőnöki órákon és a szülői értekezleten tudták tájékoztatni a diákokat és a szülőket is a szünetről. Hozzátette: az iskolába sokan járnak be vidékről és az egész főváros területéről is.

A Teleki Blanka Gimnáziumban nem ezen a héten szombaton, hanem május 6-án délután pótolják be az órákat.

Megnehezíti az iskola életét a sztrájk, hiszen hamarosan jön a ballagás és az érettségi vizsgák, és ha egy sztrájk egy ilyen napon lenne, akkor egy teljes 12. évfolyam egy tantárgyból nem tudna levizsgázni - mondta az igazgató-helyettes.

A rákospalotai Meixner Általános Iskolában sem lesz tanítás pénteken. Az intézmény igazgatója közölte, hogy a diákok többsége autóval érkezik az intézménybe, mert rossz a tömegközlekedés, és az autóval való bejutás is nehézkes volt a múlt heti sztrájk idején.

Damu Eszter hozzátette: az órákat a jövő hét folyamán pótolják, de még nem tudni, hogy melyik nap.

Nehéz megszervezni ilyen rövid idő alatt egy tanítási szünetet, hiszen a többi között a megrendelt közétkeztetést is le kell mondani - fejtette ki a rákospalotai Meixner Általános Iskola igazgatója.

A BKF-en lesz tanítás

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán megtartják a tanítási órákat pénteken a BKV-sztrájk dacára is - emelte ki az InfoRádiónak az intézmény rektora.

Vass László közölte: a hallgatók zöme az Örs vezér téri iskola környékén lakik, de aki mégsem ér be időre, azt nem éri hátrány, és annak igazoltnak tekintik a hiányzását.

Aki a sztrájk miatt nem tud beérni, annak elég bejelentenie ezt, ebben az esetben a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola elfogadja a hiányzást - tette hozzá a rektor.

A gyerekek felügyeletét biztosítani kell

Az InfoRádió megkereste az Oktatási és Kulturális Minisztériumot is. A tárca sajtóosztálya közölte, hogy a pénteki sztrájkkal összefüggésben is az a tájékoztatójuk érvényes, amelyet a korábbi BKV-s munkabeszüntetés alkalmából adtak ki. Ebben az áll, hogy a rendkívüli tanítási szünetet az iskolaigazgatók rendelhetik el.

A gyerekek felügyeletét a közlekedési sztrájk idején is biztosítani kell, a tanulók és a tanárok távolmaradása pedig igazolt hiányzásnak számít.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Lengyelországban megugrott a kibertérben bekövetkező kritikus incidensek száma: 2023-ban mintegy 80 000 támadást regisztráltak, ami kétszerese a 2022-es számnak. Krzysztof Gawkowski digitális ügyekért felelős miniszter szerint 2024 első negyedéve további emelkedő tendenciát jelez, főként az orosz állami alkalmazásban lévő hackerek aktivizálták magukat – számolt be a lengyel közrádió.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×