eur:
389.51
usd:
361.8
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Pénteken sehol sem adhatunk vért a fővárosban

Hiába ajánlották fel a BKV dolgozói, hogy a pénteki sztrájk idején vért adnak, az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai szabadnapot kaptak, így nem tudják azt levenni - mondta az InfoRádiónak az intézet főigazgatója. Miskovits Eszter hozzátette: az április 7-i, félnapos BKV-sztrájk miatt 300 egységgel kevesebb vért gyűjtött be az Országos Vérellátó Szolgálat, ez a hiány pedig már hatással lehet a biztonságos vérellátásra. Éppen ezért szombatra rendkívüli véradást szervez az intézet.

Az egyenletes vérellátás biztosítása érdekében rendkívüli véradást szervez szombatra az Országos Vérellátó Szolgálat Karolina úti központjában, valamint Péterfy Sándor utcai telephelyén reggel 8 és délután 2 óra között - tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet főigazgatója.

Miskovits Eszter közölte: április 7-én, a legutóbbi BKV-sztrájk napján háromszáz egységgel kevesebb vért tudtak begyűjteni a szolgálat munkatársai, ez a hiány pedig már veszélyeztetheti a főváros betegellátását.

Bár a BKV-szakszervezetek tagjai felajánlották, hogy vért adnak a munkabeszüntetés ideje alatt, a vérellátó szolgálat dolgozói nem tudják levenni azt, mivel, éppen a sztrájk miatt, szabadságot kaptak péntekre - tette hozzá az OVSZ főigazgatója.

Nem lesz fennakadás

Miskovics Eszter elmondta: a vér szállítását nem az Országos Vérellátó Szolgálat, hanem a kórházak munkatársai végzik, az ő autóikon pedig van megkülönböztető jelzés, így ők, remélhetőleg, a dugókban is képesek lesznek előre jutni.

A sürgősségi vérellátásban nem lehet fennakadás, hiszen minden kórház rendelkezik raktárkészlettel - magyarázta az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, aki hozzájuk legfeljebb a kiürülőben lévő készlet feltöltése, vagy egy-egy beteg speciális vérkészítménye miatt fordulnak majd az ellátó intézmények.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×