eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Demszky egyetért a BKV szakszervezeteivel

Üljön kerékpárra, aki teheti - egyebek mellett ezt javasolja Demszky Gábor főpolgármester a pénteki BKV-sztrájk idejére. Lehet, hogy ő maga is legurul a budai hegyekből. A BKV finanszírozási válságára egyelőre nincs megoldás.

A pénteki BKV-sztrájk idején üljön kerékpárra, aki teheti - javasolta Demszky Gábor sajtótájékoztatón. Újságírói kérdésre elmondta: fizikai állapota neki is megengedi, hogy péntek reggel leguruljon a budai hegyekből.

A BKV válságával kapcsolatban a főpolgármester megjegyezte: 18 éve azt hangoztatja, amit most a szakszervezetek, azaz, hogy nincs megoldva a cég finanszírozása. Hozzátette: Budapest adna több pénzt a BKV-nak, de ahhoz az államnak több személyijövedelemadó-bevételt kellene a fővárosban hagynia. Arra kérdésre, hogy a jelenlegi helyzetért ki a felelős, azt mondta: ezt majd a választók eldöntik.

A sztrájktárgyalásokkal kapcsolatban Demszky Gábor közölte: a főváros az összes szakszervezeti követelést teljesítette, így például nem lesz létszámcsökkentés, és a menetrendet is az érdekképviseleteket bevonva dolgozzák át. A hosszú távú finanszírozás kérdésére pedig a főpolgármester szerint a pénzügyminiszter tud válaszolni.

A városvezető hozzátette: a főváros összeállította konkrét javaslatait, amit hétvégére el is küld a kormánynak. Leszögezte: eddig annyit sikerült elérni, hogy a HÉV évi 1,8 milliárd forintba kerülő üzemeltetési költségére 2008-ban már pályázhat Budapest.

Pénzről nem lesz szó?

Demszky Gábor korábban szólt arról is, hogy még csütörtökön megküldi konkrét javaslatait a fővárosi önkormányzat a pénzügyminiszternek arról, milyen módon tudna az állam nagyobb részt vállalni a BKV finanszírozásából. A főpolgármester megerősítette, hogy lényegében a korábbi 18 milliárd forintos javaslatukat nyújtják be ismét.

Ezzel összefüggésben a Pénzügyminisztérium államtitkára az InfoRádióban azt mondta: a kormány hajlandó ugyan egyeztetni a fővárossal a BKV ügyében, de a közlekedési társaság további pénzügyi támogatása nem lehet tárgyalási alap.

Keller László hangsúlyozta: a kormány a 2002-es megállapodásnak megfelelően teszi a dolgát, tavaly például mintegy 32 milliárd forint normatív támogatást folyósított, ehhez jött a 20 milliárdos nagyságrendű árkiegészítés.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×