eur:
388.36
usd:
361.94
bux:
69094.55
2024. május 9. csütörtök Gergely

Miért kell az adóreformhoz megszorítás?

El kell felejteni az adóreformot, még középtávon is! - így fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a köztévé vasárnap esti politikai magazinjában. A kormányfő szerint nincs társadalmi, politikai támogatottsága az adóreformot szükségszerűen megelőző államigazgatási, jóléti kiigazításnak. Miért kellene újabb megszorítás az adóreformhoz? - erre kereste a választ a www.inforadio.hu.

Magyarországon olyan típusú adó- és járulékvita, amire mi készülünk, nem volt a rendszerváltozás óta - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémián tartott fórumon a népszavazási kampány finisében, február 27-én. Akkor még nem hivatkozott arra, hogy nincs társadalmi, politikai támogatottsága a reformot szükségszerűen megelőző kiigazításnak, mint ahogy tette ezt vasárnap este a köztévé, A szólás szabadsága című műsorában.

Az MTA-n tartott tanácskozáson három javaslatot vázoltak a kormányzat képviselői, a Pénzügyminisztérium ötletét, amely 250 milliárd forinttal csökkentette volna a terheket, a 420 milliárd forintba kerülő, a személyi jövedelemadót átalakító koncepciót, és az úgynevezett szuperbruttósítás tervét, amely 250-300 milliárd forintot hagyott volna az adózóknál.

"Az adóreform nem csodafegyver"

A miniszterelnök átfogó reformot és hosszas egyeztetéseket ígért, s arra hívta fel a figyelmet, hogy az adóreform nem csodafegyver, nem teheti zárójelbe az egyensúlyi kérdéseket, vagyis nem jelenthet fedezet nélküli osztogatást.

Hogy a népszavazási kampány hevében bejelentett adóreform mennyire volt megalapozott, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a voksolás után néhány nappal már nem 200-250 milliárd forintos lehetséges megtakarításról, hanem mindössze 100 milliárd forintos mozgástérről beszélt a Pénzügyminisztérium. Ez lett volna az az összeg, ami a rendszer átalakítása után pluszban az adózóknál marad.

Gyurcsány Ferenc március 27-én ugyan találkozott még adószakértőkkel, de az eseményről már nem ő, hanem szóvivője tájékoztatta a nyilvánosságot. Budai Bernadett akkor azt mondta, a felek egyetértettek a strukturális átalakításban, s abban, hogy legyen igazságosabb az adórendszer, de határidőkről, a tervezett lépéssorozatról nem beszélt.

Senkit nem ért meglepetés


Így nem érte meglepetésként sem a politikusokat, sem a szakértőket - a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal szakértői többször azt hangsúlyozták, hogy semmi értelme a minisztérium javaslatainak -, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő a társadalmi és politikai támogatottság hiányára hivatkozva jelentette be vasárnap este a köztévé A szólás szabadsága című műsorában, hogy "el kell felejteni" az adóreformot.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az adóreform lefújásával csak megerősítette a koalíciós megállapodás felrúgását - mondta az InfoRádiónak Horn Gábor, az SZDSZ politikusa. Szerinte az adóváltoztatások nem újabb megszorításokat jelentenek, hanem - ahogy sok, környező országbeli példa is bizonyítja - növelhetik a bevételeket.

A Fidesz arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt két év másról sem szólt, mint a megszorításokról, így furcsa, hogy nincs fedezete a reformnak.

Azt egyébként Gyurcsány Ferenc kormányfő is elismerte a köztévének nyilatkozva, hogy az elmúlt két évben kétezer milliárd forintnyi összeget kellett megtakarítani.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×