eur:
388.47
usd:
361.79
bux:
68995.31
2024. május 9. csütörtök Gergely

Hiller: "Nem lesz tandíj"

Nem lesz tandíj Magyarországon - jelentette ki Hiller István. Az oktatási és kulturális miniszter szerint az "Új Tudás - Műveltség Mindenkinek" program főbb elképzeléseivel minden szakmai szervezet és politikai párt egyetért. Pokorni Zoltán, a Fidesz szakpolitikusa azonban úgy fogalmazott: a program mögött nincs szakmai megalapozottság.

Magyarországon tandíj semmilyen formában sem lesz - mondta Hiller István. Az oktatási és kulturális miniszter azt azonban hozzátette: nem ismeri még a Magyar Rektori Konferencia javaslatát, azt csak a jövő héten mutatják be neki.

A miniszter elmondta: azt támogatja, hogy az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzés közötti átjárhatóság - tanulmányi teljesítmény alapján - megvalósuljon. Szerinte a teljesítmények összehasonlíthatóságát az intézményeknek kell kidolgozniuk, akár szakokra lebontva.

Pokorni Zoltán, a Fidesz szakpolitikusa szerint viszont ezt nem szabad a felsőoktatási intézményekre bízni, a kormánynak kell jogszabályi szinten megalkotnia az átjárhatóság feltételeit.

A két politikus ma vitatta meg a közoktatás megújítását célzó "Új Tudás - Műveltség Mindenkinek" programot.

Hiller István az egyeztetés után arról számolt be, hogy a programot a két hónapos szakmai és politikai egyeztetés során mindenki támogatta, igaz, sokan fogalmaztak meg módosításokat, és voltak, akik több információt kértek.

Pokorni szerint nem volt egyeztetés


A miniszter elmondta: a legtöbb kritikát a pályakezdő pedagógusoknak szánt 25 illetve 40 ezer forintos úgynevezett pályakezdő pótlék kapta. Hiller István úgy reméli, hogy május közepére elkészül a program végleges változata.

Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: tájékoztatást kapott a programról, de egyeztetés nem zajlott. A Fidesz szakpolitikusa úgy véli: nagyon szép szavak és mondatok vannak a programban, de nem látszik mögötte a szakmai megalapozottság.

Ez annak az osztogató politikának az újabb felvonása, amelyet Medgyessy Péter kormányfő kezdett, és az első Gyurcsány-kormány folytatott, és amelybe Magyarország gazdasága már beleroppant - fogalmazott Pokorni Zoltán.

A program célja a kora gyermekkori készségfejlesztés kiterjesztése, a szegregáció visszaszorítása, a kollégiumhálózat modernizációja, a tehetséggondozó intézményhálózat és a pedagógusok megfelelő ösztönzőrendszerének a kialakítása.

A program 2009-től évente 130-140 milliárd forint többletforrást juttatna a közoktatásnak, ennek kétharmadát az oktatási tárca uniós forrásból fedezné.

A HÖOK aggódik

2006-ban vezették be, hogy a legrosszabbul teljesítő hallgatók az államilag finanszírozott képzésből átkerülnek a költségtérítésesbe - reagált a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnöke Hiller István oktatási miniszter kijelentésére.

Miskolczi Norbert elmondta: az első ilyen átsorolás nyáron lesz, addig nincs értelme változtatni a rendszeren.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×