eur:
385.49
usd:
354.36
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Szent-Iványi szerint akár lehetnek előrehozott választások - a nap hírei

Az SZDSZ európai parlamenti képviselője szerint a költségvetési- és az adótörvény parlamenti elutasítása esetén ki kell írni az előrehozott választást. Előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a MÁV Általános Biztosító Egyesület elnök-vezérigazgatóját és három társát. A Fidesz szerint a kabinet továbbra sem tett le arról, hogy valamilyen formában visszahozza a tandíjat a felsőoktatásban. A nap hírei 2008. április 13-án, pénteken.

Az SZDSZ európai parlamenti képviselője szerint a költségvetési- és az adótörvény parlamenti elutasítása esetén ki kell írni az előrehozott választást. Szent-Iványi István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a kisebbségi kormányzás egy ideig működőképes lehet, de a legfontosabb törvényjavaslatok elutasításával veszélybe kerülhet az ország működőképessége. A liberális politikus hangsúlyozta: a koalíciós kormányzás idején is voltak gondok a két párt közötti egyeztetéseken, májustól pedig minden beadványról külön kell egyeztetnie az MSZP-nek az SZDSZ-szel. Szent-Iványi István megismételte: a liberális párt csak olyan törvényjavaslatokat támogat a parlamentben, amelyek elfogadhatóak az SZDSZ számára.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a MÁV Általános Biztosító Egyesület elnök-vezérigazgatóját és három társát a cég egymilliárd forintos sikkasztási gyanúja ügyében. A bíróság két másik gyanúsított esetében házi őrizetet rendelt el. A Fővárosi Bíróság sajtókapcsolati titkárságának közleménye szerint az ügyben jogerősen a testület dönt majd, miután a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője tegnap azt mondta: a vámhatóság szeeint a gyanúsítottak egymilliárd forintot utaltak át a káresetekre elkülönített tartalékból különböző magánbankszámlára, ahonnan saját használatukra fel is vették a pénz egy részét. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pénteken a VPOP kérésére azonnal felügyeleti biztosokat küldött ki a biztosító egyesülethez. Binder István, a felügyelet szóvivője akkor az InfoRádiónak azt mondta: a biztosítottaknak nincs az üggyel kapcsolatban feladatuk, nekik az eddigi gyakorlat szerint kell befizetniük a biztosítási díjakat.

A Fidesz szerint a kabinet továbbra sem tett le arról, hogy valamilyen formában visszahozza a tandíjat a felsőoktatásban. A Kormányszóvivői Iroda válaszában azt hangsúlyozta: az ügyben semmilyen döntést nem hoztak. Ágh Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy a népszavazás eredménye ellenére a kormányfő a héten arról beszélt: teljes átjárhatóságot kezdeményeznek az állami és a költségtérítéses képzés között és a tanulmányi eredmény alapján határoznák meg, hogy ki mennyit fizetne az egyetemeken és a főiskolákon a második évfolyamtól. A politikus hozzátette: Gyurcsány Ferenc a kabinet és a Rektori Konferencia közötti egyeztetésekre hivatkozott, miközben a felsőoktatási testület csak április 22-re ígérte javaslatát az ügyben. A Kormányszóvivői Iroda közleményében azt hangsúlyozta: az oktatási tárca vezetője a népszavazás után azért hívta egyeztetésre a szakmai szervezeteket, hogy megismerje azok álláspontját.

Végkielégítés nélkül is kész távozni posztjáról a BKV vezérigazgatója. Antal Attila közleményében megerősítette: a munkaszerződésének megszüntetését kérő újabb levelében csak a március 25-ig neki járó munkabérére tart igényt. Az ügyben a Távirati Iroda értesülései szerint Tiba Zsolt főjegyző holnap terjeszti elő javaslatát. Antal Attila most megismételte: megromlott egészségi állapota, illetve a személye elleni támadások miatt kérte március 9-én a felmentését. Demszky Gábor főpolgármester a hét elején azt közölte: nem kap 60 millió forintos végkielégítést Antal Attila, mivel a jogi szakértők szerint semmis a vele kötött munkaszerződés.

Bécsben egyeztet a vitatott iráni atomprogramról az illetékes teheráni szervezet vezetője és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója. Golamreza Agazadeh és Mohammed el-Baradei hétfői megbeszélésének pontos témáiról nem közöltek részleteket. Teherán a héten jelentette be: újabb 6 ezer urándúsító centrifuga beszerelését kezdték meg a natanzi kísérleti nukleáris üzemben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa legutóbb márciusban szabott ki újabb büntetőintézkedéseket Irán ellen, mert továbbra sem hajlandó felfüggeszteni urándúsító tevékenységét. A nyugati államok attól tartanak, hogy Teherán atomfegyver előállítására törekszik, Irán azonban továbbra is azt állítja: programja kizárólag békés célokat szolgál.

Irakban elbocsátották azt a mintegy 1300 katonát és rendőrt, akik nem akartak rész venni a bászrai síita milíciák elleni márciusi hadműveletekben. A bagdadi belügyminisztérium szóvivője azt mondta: több mint 900 rendőrt és katonát - köztük 37 vezető beosztású rendőrtisztet - a bászrai erők kötelékéből bocsátottak el. A kormányerők március 25-én indítottak offenzívát a Mahdi Hadserege ellen Bászrában, majd a miniszterelnök április 4-én a harcok leállításáról döntött. A biztonsági erők és a milícia közötti összecsapásoknak több száz halálos áldozata van Irakban.

Nagy-Britanniában a legfrissebb felmérések alapján mélypontra süllyedt a Munkáspárt népszerűsége. A Sunday Times hetilap számára készített közvélemény-kutatás szerint a kormányzó pártnak 28, míg az ellenzéki Konzervatív Pártnak 44 százalékos a támogatottsága. A felmérés alapján Gordon Brown miniszterelnök népszerűsége olyan mértékben és ütemben zuhant, amilyenre a hasonló felmérések hét évtizedes történetében még nem volt példa. A Sunday Times forrásai szerint a párton belül már Gordon Brown leváltásának lehetősége is felmerült.

Kenyában az ellenzék vezetőjét nevezte ki kormányfőnek az afrikai ország elnöke. Mwai Kibaki február végén egyezett meg a koalíciós kormány megalakításáról Raila Odinga ellenzéki politikussal. Az államfő közölte: a kabinet feladata egy új Kenya felépítése lesz a decemberi elnökválasztást követő zavargások után, amelyeknek 1500 halálos áldozata volt és több mint 300 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×