eur:
389.4
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sólyom és Gyurcsány, tüntetők és rendőrök az ominózus jegyirodánál

Szolidaritásáról biztosította Sólyom László köztársasági elnök annak a XIII. kerületi jegyirodának a dolgozóit, amelyet a napokban több támadás ért. Az államfő, miután találkozott az iroda ügyvezetőjével, kijelentette: semmi nem igazolhatja a rasszista indíttatású erőszakot és uszítást. A helyiség előtt délután nemzeti radikálisok, ellenük pedig civilek demonstrálnak majd, a rendőrség felkészült a rendezvények biztosítására.

A köztársasági elnök péntek reggel látogatta meg a jegyirodát, együttérzéséről biztosította az ott dolgozókat, és kijelentette: szomorú, hogy itt tart az ország - mondta az InfoRádiónak a Broadway Jegyiroda tulajdonosa.

Kovács Zoltán szerint a jegyirodában történtek ürügyül szolgálnak az újabb tüntetésre.

A jegyiroda tulajdonosa szeretne már túllépni a történteken, de nem tervezi bezárni az üzletet: elképzelhető, hogy még a péntek délutáni tüntetések idején is nyitva tartanak.

Pro, kontra

Jászai Mari téren a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Gárda, a Magyarok Világszövetsége budapesti szervezete, a Nemzeti Gárda, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Lelkiismeret '88, a Hunnia Mozgalom, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Szent Korona Rádió és a Kuruc.info felhívására gyülekeznek.

A jegyiroda közelében ellendemonstrációt jelentett be az SZDSZ budapesti elnöke, Szabadai Viktor, és több magánszemély is, ezen várhatóan megjelenik majd Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

A kormányfő csütörtökön nyílt levelében arra kéri a Fideszt, a KDNP-t és az MDF-et, hogy képviselőik vegyenek részt az SZDSZ és civil szervezetek által a szélsőségesek megmozdulásával egy időben, péntekre szervezett ellentüntetésen.

A miniszterelnök hangsúlyozta: minden demokratikus erőnek ki kell állnia a polgárok szabadsága és biztonsága védelmében. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a tétlenség és a hallgatás ebben a helyzetben mindennél beszédesebb és veszélyesebb.

Gyurcsány jelenléte árt az ügynek

A Fidesz a miniszterelnöknek és az SZDSZ budapesti elnökének címzett válaszlevelében közölte: a kormányfő magamutogató módon akar felvonulni.

Szabó György, XIII. kerületi önkormányzati képviselő szerint Gyurcsány Ferenc árt a nemes ügyben szervezett összefogásnak. "Önöknek úgy kell a szélsőséges provokáció, mint egy falat kenyér" - jelentette ki a politikus.

Szabó György a tüntetésen készül átadni a levelet Szabadai Viktor budapesti SZDSZ-elnöknek, némiképp ellentmondva saját szavainak, amely szerint a liberálisok pártrendezvénnyé akarják alakítani a demonstrációt.

A rendőrség felkészült

Három magánszemély jelentett be demonstrációt délután a Hollán Ernő utca környékére, a Budapesti Rendőr-főkapitányság mindegyikükkel lefolytatta az egyeztető tárgyalásokat és engedélyezte a tüntetéseket - tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet szóvivője.

Tafferner Éva hozzátette: a BRFK arra számít, hogy sok lesz a tüntető, így péntek reggeltől megállási tilalmat vezettek be a Raoul Wallenberg utca és a Szent István körút közötti területen a Hollán Ernő utca mindkét oldalán, illetve a Buday Nagy Antal utca mindkét oldalán a Pozsonyi út és a Hollán Ernő utca között.

A demonstrációk ideje alatt a Hollán Ernő utca egy részét is lezárják majd - mondta a szóvivő, hozzáfűzve: a rendőrség minden óvintézkedést megtett annak érdekében, hogy a demonstrációk nyugodtan folyjanak le.

Előzmények

Egy fiatal lány március 20-án jegyet akart venni a Hungarica nevű zenekar koncertjére, de szóváltásba keveredett az eladóval.

A lány kifogásolta, hogy a jegyiroda száz forintos szervizdíjat is felszámol, és az sem tetszett neki, hogy az eladó nem ismeri a Hungaricát.

Néhány nappal később, április elsején hajnalban ismeretlenek Molotov-koktélt dobtak a jegyirodára, majd 7-én, hétfőn nemzeti radikálisok demonstrációt tartottak a helyiség előtt, Szabó György XIII. kerületi fideszes képviselő azonban ellentüntetést szervezett, ezzel megakadályozta a szélsőségesek felvonulását.

A demonstrációk idején ketten kővel dobták be az idő közben rendbe hozott iroda ablakait; a rendőrök már elfogták az elkövetőket.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×