eur:
389.3
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Bokros Lajos-típusú miniszterelnökre lenne szükség"

Az ország mostani helyzetében egy szakmailag felkészült Bokros Lajos-típusú miniszterelnökre lenne szükség - jelentette ki az Indexnek a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár. Lapszemle.

Népszabadság

A Népszabadság interjút közöl az egészségügyi miniszterrel. Horváth Ágnes a lapnak elmondta: az MSZP két héttel ezelőtti pártértekezlete előtt nem sokkal hívta őt fel a miniszterelnök azzal, hogy be fogja jelenteni a menesztését. A tárcavezető azt mondta: számára előzmények nélküli volt Gyurcsány Ferenc döntése, arra számított, hogy a pártértekezleten az MSZP kihátrál az egészségbiztosítási reform mögül. Hozzátette azt is, hogyha az Országgyűlés valamilyen szocialista indítványra elfogadta volna a pénztártörvény érdemi módosítását, vagy visszavonását, akkor magától is lemondott volna. Horváth Ágnes szerint Gyurcsány Ferenc a döntéssel megerősíti pozícióját a pártján belül, de az országnak nem jó, hogy nem lesz SZDSZ-es reform.

Magyar Nemzet

Miközben Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter az önkormányzati testületek rossz gazdálkodását okolja a csőd közeli helyzetekért, addig a települések - többek között működésük fedezése érdekében - kötvényeken keresztül 270 milliárd forint hitelt vettek fel. Sok helyen az EU-s források lehívása is veszélybe került a forráshiány miatt, miközben az Új Magyarország program kommunikációjára ugyanannyi pénzt fordítanának, mint az idei uniós Önerő Alapra.

Index

A koalíciós koordinációért felelős szabad demokrata államtitkár az Indexnek adott interjújában azt mondta: az ország mostani helyzetében egy szakmailag felkészült Bokros Lajos-típusú miniszterelnökre lenne szükség. Horn Gábor magának is feltette a kérdést, hogy létezik-e konstruktív ellenzékiség, amilyen szerepre most az SZDSZ készül. A liberális politikus nem tartja magát alkalmasnak az SZDSZ elnöki posztjára, nem is akar indulni a tisztújításon. Az interjúból az is kiderül, hogy mi a véleménye Kóka Jánosról, és milyen italra szoktatta rá a miniszterelnököt.

Világgazdaság

Támogatná az egészségügy szektorsemleges finanszírozását az SZDSZ. A napirendről már levett terv szerint az intézmények nem az alapján kapnák a támogatást, hogy állami vagy magánkézben vannak, hanem a feladatok és a betegek alapján. A miniszterelnök az elmúlt napokban felkarolta a javaslatot, ám lehet, hogy a szocialistáknak ez sem tetszik, nem csak a hatályos pénztártörvény. Politikai "barterezés" nem lesz, a liberálisok állítják, ellenzékként egyenként vizsgálnak meg minden kormányjavaslatot. Az adószakértő nem tartja elképzelhetetlennek az egészségügyi vállalkozások nyereségadó-mentességét. Bár az ütközhet az uniós szabályokkal.

Napi Gazdaság

Az elmúlt időszak megszorításainak hatását a magyar idegenforgalom egyelőre nem érezte meg - derül ki a Magyar Turizmus Zrt. elnökével készített interjúból. A nagyvilágban is csak rövid megtorpanásra számítanak a szakértők a hitelválság sújtotta országokban. A turizmusfejlesztés az európai uniós és magyar társfinanszírozású pályázatok mellett továbbra is kap támogatást a központi költségvetésből, igaz, egyre kisebb mértékben: a hazai finanszírozású pályázatokra idén már csak 1,7 milliárd forint jut. A csökkenés oka az uniós pályázatok megjelenése: az önkormányzati és területfejlesztési tárca szerint nem indokolt magyar forrásból azonos témájú projekteket finanszírozni.

Penzcentrum.hu

A penzcentrum.hu az online szerencsejáték-piacról közöl terjedelmes összeállítást. Ki ne szeretne meggazdagodni az internet segítségével, lehetőleg mindenféle munkavégzés nélkül? - teszi fel a kérdést a pénzügyi portál. A vágy a legtöbb világhálót járóban él, ezt pedig rengeteg szélhámos igyekszik kihasználni, ezáltal nekik valóban sikerülhet a pénzkeresés, a többségnek viszont csalódnia kell. A portál az online szerencsejátékokon belül is egy széles körben terjesztett rulett-stratégia tökéletes helytelenségére világít rá, valamint megpróbálja leleplezni, hogy a bizonyított működésképtelenség mellett hogyan lehetnek mégis hosszú távon sikeresek a szélhámosok, miért nem megy híre az átvágásnak!

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×