eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ötletelés: mit lehet kezdeni a kábel- és táblatolvajokkal?

A kormány jelentősen szigorítaná a színesfém-kereskedelem szabályait, mert rendkívüli mértékben elszaporodtak a közszolgáltatásokat veszélyeztető, életveszélyt okozó bűncselekmények: a vasúti kábelek, közlekedési táblák vagy a köztéri szobrok ellopása. A piaci szereplők szerint nem a szigorítás, hanem az illegális kereskedelem felderítése, és az elkövetők felkutatása lenne a megoldás.

Akár már ősszel életbe léphetnek azok a jogszabályi változások, amelyektől a kormány a színesfém-kereskedelem átláthatóbbá tételét várja.

A tervezetről Kondorosi Ferenc, az Új rend és szabadság kormánybiztosa elmondta: a fémkereskedelem és a fémhulladék-nagykereskedelem a jövőben csak üzletben lenne folytatható; a tevékenység beindításához ingatlan, vagy pénzügyi biztosíték kellene.

Az üzletekben naprakész nyilvántartást kellene vezetni vevőkről és a beszállított termékekről; az egyes tárgyak feldolgozásának korlátozását és hatósági engedélyhez kötését is előírnák, és biztonsági kamerákat is fel kellene szerelni.

Meg kell teremteni a folyamatos ellenőrzést, a nagyobb értékű tárgyakat pedig - például az emlékműveket, szobrokat - egyéni azonosítóval kellene ellátni a jogszabály szerint - jelentette ki Kondorosi Ferenc.

A Hulladékkereskedők Országos Egyesületének ügyvezetője azt mondta: egyetértenek a kormányzati javaslat szándékával, a színesfém-tolvajlások visszaszorításával, ugyanakkor a jogszabályok szigorítása csak a legális kereskedők helyzetét nehezíti, hisz ők már ma is számos előírásnak eleget tesznek.

Az illegális telephelyek felszámolásához a jogszabályok változása nem visz közelebb, mert az inkább rendőrségi feladat - jelentette ki Sárosi Eszter.

Az illegális kereskedelem felderítésének legegyszerűbb módja az lenne, ha az önkormányzatok felkeresnék a telepeket és megnéznék, hogy rajta vannak-e az engedéllyel működők listáján - mondta az ügyvezető.

A szövetség egyébként kifogásolja, hogy a szakmát nem vonták be a jogszabály-tervezet elkészítésébe, noha többször kérték.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×