eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kétszer megy Tibetbe az olimpiai láng

A kínai rendőrség 953 embert vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a márciusi tibeti zavargásokban - közölte szerdán a tibeti tartomány vezetője, aki egyben megerősítette: elviszik Tibetbe az olimpiai lángot.

Csiangpa Puncog (Qiangba Puncog), a tibeti autonóm körzet kormányának feje sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ügyészek az őrizetbe vettek közül 403 ellen adtak ki elfogatóparancsot, ellenük várhatóan megindul a hivatalos vádemelés.

A kormányzó szerint a zavargásokban részt vettek csak a tibetiek jelentéktelen részét teszi ki, és a tiltakozásokban részt vett szerzetesek is csak a buddhista papság igen csekély részét képviselik.

Kína Tibet spirituális vezetőjét, a dalai lámát vádolta az erőszakba torkollott lhászai tüntetések miatt. A zavargás más, nagyobb tibeti kisebbség lakta kínai országrészekre is átterjed. Az 1959 óta indiai száműzetésben élő dalai láma tagadta a vádakat.

Csiangpa Puncog szerint 362 ember önként jelentkezett a rendőrségen. 328 embert csekély vétségük, illetve jó magaviseletük miatt már elengedtek. A tartományi vezető megerősítette: az eredeti terveknek megfelelően elviszik Tibetbe az olimpiai lángot.

Csiangpa Puncog elismerte, hogy "szabotázsakciók várhatók a függetlenségiek részéről" várhatóak a láng tibeti útja során. "Az olimpiai játékok kínai rendezése számukra olyan lehetőség a zavarkeltésre, amilyen nem lesz még egy száz éven belül. Ugyanakkor Tibet minden etnikai csoportja büszke lesz a fáklyára. Útvonalát aprólékosan előkészítettük" - mondta Csiangpa.

Az olimpiai láng kétszer halad át Tibeten: először májusban, amikor felviszik a Mount Everestre, a világ legmagasabb csúcsára, majd júniusban érkezik meg Lhászába.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×