eur:
387.57
usd:
357.01
bux:
68222.75
2024. május 17. péntek Paszkál

Két éven belül összeomolhat az internet

Az online videók nagyságrendekkel több adatforgalmat generálnak, mint a webböngészés, az email, vagy akár a hangátvitel, amire a mai internet kiszolgáló hálózatának nagy részét eredetileg tervezték, ezért két éven belül összeomolhat az internet a videómegosztók miatt - írja az index.hu.

A videomegosztó oldalak népszerűsége pedig egyre nő, egy internetes forgalmat figyelő cég adatai szerint évi 178 százalékkal emelkedik a látogatóik száma. Az összeomlást a hálózat drasztikus fejlesztésével, a nagyrészt még mindig rézalapú vezetékek üvegszálas kábelre cserélésével lehetne elkerülni - ez viszont sokmilliárdos befektetést követelne az internetszolgáltatóktól.

A Népszabadság arról ír, hogy Medgyesegyházához vagy Szerencshez hasonlóan Söjtörön is erőművita robbant ki. A Zalaegerszegtől alig húsz kilométerre lévő Söjtörön áramtermelő erőművet építene a Hujber Ottó nagyvállalkozó nevéhez fűződő cégcsoport. Az erőművet szénával, kukorica- és napraforgószárral, valamint energianövények égetésével működtetnék, a megtermelt áramot pedig az országos hálózatba táplálnák. A terveket már több település ellenezte. Medgyesegyháza lakói népszavazáson mondtak nemet az erőműre, s kétséges a szerencsi beruházás is Tokaj közelsége miatt. A zalai falut is megosztja a beruházás terve: a támogatók szerint munkalehetőséget, jólétet hozna az erőmű a községbe. Az ellenzői azt kifogásolják, hogy a jelenlegi tervek szerint az erőművet egy olyan telken építenék fel, ami a falutól nem egészen egy kilométerre, ráadásul közvetlenül egy Natura 2000-es minősítésű terület mellett van.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy kevésbé népszerű Magyarország, kevesebb gép landol Ferihegyen. A magyar gazdaság lassulása és a főváros "mélyrepülése" kihat a repülőtéri forgalomra is. A Hungarocontrol Zrt. előrejelzése szerint tizedével csökken nyáron a Ferihegyen megforduló gépek száma. Szollár Domokos, a Budapest Airport Zrt szóvivője szerint a járatcsökkenés nem hoz magával automatikusan utasszám-csökkenést is. A Magyar Nemzet szerint valószínű, hogy ha utasszám-bővülés lesz Ferihegyen, az elmarad a versenytársakétól, hiszen Prágában 7, Bécsben 11 százalékkal bővült a forgalom tavaly. A forgalom lanyhuló növekedéséért a magyar főváros állapota is felelős: Bécsben vagy Prágában jelentős fejlesztések mentek végbe az elmúlt évtizedben, miközben Budapest állva maradt, s már kevésbé vonzó turisztikai célpont, mint versenytársai.

A Népszabadság arról közöl összeállítást, hogy a jogászoknak mindinkább be kell érniük az alkalmazotti státusszal. Multik formálják őket saját képükre, középfokú végzettséget igénylő helyeket kapnak és a bírók, ügyészek, közjegyzők "kihalására" várnak. A jogi diplomás fiatalok előbb-utóbb találnak állást, de a dömping óriási. Ma talán a legnehezebben elérhető szakma a bírói, amelynek szerepe és társadalmi presztízse a rendszerváltás óta folyamatosan nő. Nem ritka, hogy egy-egy fogalmazói helyre, amely még csak az első lépés a bíróvá válás útján, akár kétszázan is jelentkeznek.

A Világgazdaság szerint új modell jelenhet meg a járműkereskedelemben. A Nyugat-Európában terjedő példa nyomán még az idén Magyarországon is megjelenhet az első olyan társaság, amelyben több autókereskedés tulajdonosa tömöríti közös cégbe a portfólióját. Az összefogás révén az autógyártókkal szemben így erősödne a magyar kereskedők alkupozíciója. Egyes kereskedők szerint az idén biztosan nem jöhet létre ilyen összefogás, amelyet a vállalkozók bizalmatlansága is akadályoz.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy egy bérlő már összecsomagolt az Aréna Plázában. A Baba Moon márkabolt tárgyal az üzemeltetővel, várhatóan 3-4 hét múlva derül ki, hogy marad-e. A kis bérlők nemrégiben levélben kérték, hogy a jelenleginél jobban reklámozzák a plázát, vagy csökkentsék a bérleti díjakat. A Plaza igazgatója szerint az Aréna reklámtevékenysége a piacon a legintenzívebb, és megfelelőnek tartja a látogatószámot is, ezzel együtt gondolkoznak annak további javításán.

A penzcentrum.hu arról közöl összeállítást, hogy ki fizeti meg az ellopott mobiltelefonok árát. A mobilbiztosítás egy speciális vagyonbiztosítási termék. Fedezetet nyújt a telefon elvesztésére, meghibásodására, ellopására; de természetesen mindezektől el is lehet térni az egyes szerződésekben. Akad olyan mobilbiztosítás is, amely a telefon tartozékaira is kiterjed, és akkor is teljesít kifizetést, ha valaki jogosulatlanul használja telefonunkat. A pénzcentrum.hu felhívja a figyelmet, hogy ennél a biztosításnál is figyelni kell arra, mikor mentesül a biztosító a kifizetés teljesítése alól. Így például nem fog fizetni, ha mi magunk vagyunk felelősek azért, hogy ellopták a telefonunkat. Tipikusan ilyen eset az, amikor lezáratlan autóban felejtjük a mobilt, vagy látható helyen hagyjuk benne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ezek a részvények lehetnek az újjáéledt mémrészvény-őrület nagy nyertesei!

Ki ne emlékezne a 2021-es mémrészvény őrületre, amikor a Gamestop és az AMC vezetésével számos részvény produkált elképesztő emelkedést néhány nap alatt. Három évvel később ismét újjáéledt az őrület, miután a rali atyjaként emlegetett Keith Gill hosszas kihagyás után ismét aktív volt a közösségi médiában, ez pedig elindította a spekulációt a kisbefektetők részéréről. Az árfolyammozgások csak ezen a héten máris több milliárd dolláros veszteségeket okoztak a shortosoknak, az őrület azonban tartogat néhány kedvező lehetőséget azok számára is, akik nem kívánnak közvetlenül kitettséget szerezni ezekben a részvényekben, ezek közül a lehetőségek közül mutatunk most néhányat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×