eur:
389.41
usd:
363.39
bux:
68177.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Horn: Nem rajtunk múlik a koalíció folytatása

Noha az ország szempontjából a koalíció fennmaradását tartja kívánatosnak, minimálisnak gondolja ennek esélyét az SZDSZ ügyvivője. Horn Gábor hangsúlyozta: ez nem a liberális párton múlik, hanem a népszerűségvesztéstől megrémült szocialistákon.

A koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette: továbbra sem lát sok esélyt a koalíciós kormányzás folytatására, mivel ahhoz az kellene, hogy az MSZP visszatérjen a radikális reformok következetes végrehajtásához.

Horn Gábor egyetért a miniszterelnökkel abban, hogy a koalíció folytatása lenne a kívánatos, de szavai szerint ennek nem pártja az akadálya.

Én megpróbálom megérteni a szocialista politikusokat, nagy néppártként tényleg elvesztették szavazóik jelentős részét, tényleg nincs hitelünk, se nekik, se nekünk. De a hitelesség nem úgy állítható vissza, hogy megrémülünk és visszafordulunk, hanem épp ellenkezőleg - hangsúlyozta az SZDSZ ügyvivője.

Horn Gábor elmondta: a megkezdett program mellett akkor is ki kellene tartani, ha az a következő választások elvesztésével jár. A politikus hozzátette: azért szálltak ki a koalícióból, mert azt gondolják, hogy sokkal rosszabban szerepelnek, ha visszarettennek a program következetes végrehajtásától.

Nem kötnek megállapodást

A szabad demokrata politikus a kisebbségi kormányzással összefüggésben emlékeztetett: volt már erre példa, amikor a Független Kisgazdapárt szétesése miatt a Boross-kormány 1993-94-ben, majd az Orbán-kormány 2001-02-ben kisebbségben működött, külső támogatással.

Horn Gábor ugyanakkor illúziónak nevezte azt a szocialista reményt, hogy az SZDSZ megállapodást köt a szocialistákkal bizonyos törvények támogatásáról.

A kormány majd beterjeszti a javaslatait, mi pedig megvizsgáljuk azokat. Ha az ország érdekeit, a reformokat szolgálják, meg fogjuk szavazni - jelentette ki az államtitkár.

A liberális ügyvivő szerint ugyanakkor nem abba az irányba haladnak a dolgok, hogy a szocialisták ilyen javaslatokat tennének le az asztalra, és egyetért Tölgyessy Péter véleményével, aki szerint a kisebbségi kormányzás lassú agónia.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×