eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az SZDSZ közgyűlése április 27-én dönthet a kilépésről - a nap hírei

Az MSZP-vel kötött koalíció felmondását javasolja az SZDSZ Országos Tanácsa a párt hónap végén ülésező küldöttgyűlésének. Elállt a bejelentett 300 fős létszámleépítéstől a BKV, de a finanszírozási problémák megoldásáról továbbra sem sikerült megállapodni a szakszervezetekkel. Lehetséges, hogy Szlovákia 2009 elején csatlakozhat az eurózónához. A nap hírei 2008. április 5-én, szombaton.

Az SZDSZ Országos Tanácsa azt javasolja a párt küldöttgyűlésének, hogy a hónap végére tervezett ülésen mondja fel a koalíciót az MSZP-vel. Az ülés után a testület elnöke azt mondta: támogatták a pártelnöki javaslatot. Gulyás József hozzátette: a döntéshez szükséges rendkívüli küldöttgyűlést április 27-ére hívják össze. Kóka János pártelnök úgy fogalmazott: büszke arra, hogy az SZDSZ racionális döntést hozott. Hangsúlyozta: a jelenlegi kormányban nem kívánnak szerepet vállalni, de önálló liberális pártként konstruktív ellenzéki szerepre törekszenek.

A szakszervezetek képviselői elutasították a BKV menedzsmentje által készített megállapodás tervezetét. A Budapesti Közlekedési Szakszervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: a munkáltató semmiféle garanciát nem tudott adni a BKV finanszírozási problémáinak megoldására, elállt viszont a bejelentett 300 fős létszámleépítéstől, és ígértet tett arra, hogy a járatritkítási elképzeléseket tartalmazó paraméterkönyv végső kidolgozásába bevonja az érdekképviseleteket is. Nemes Gábor hozzátette: az esetleges hétfői, üzemkezdettől 13 óráig tartó munkabeszüntetés idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról nem esett szó az egyeztetésen.

Az idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem volt a legnépszerűbb a felvételizők körében. Az Országos Felsőoktatási Felvételi Információs Központ honlapján közzétett adatok szerint az intézménybe 16.650-en jelentkeztek. A második helyen a Szegedi Tudományegyetem szerepel csaknem 14 ezer, a harmadikon a Pécsi Tudományegyetem megközelítőleg 13 ezer 500 felvételizővel. A főiskolák közül a Budapesti Gazdasági Főiskolát választották a legtöbben, több mint 11 ezer 300-an. A második legnépszerűbb a Budapesti Műszaki Főiskola csaknem 6800 felvételi kérelemmel, míg harmadik a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola, 5260 jelentkezővel. A 2008/2009-es tanévre összesen 96.300 diák jelentkezett felsőoktatási intézménybe. Államilag finanszírozott képzésben szeptembertől 56 ezer diák tanulhat majd.

Mintegy száz, muzeális és kultúrtörténeti jelentőségű biblia-ritkaságot bemutató kiállítás nyílt a "Biblia Éve" alkalmából az Egri Főegyházmegyei Könyvtárban. A szeptember 30-ig látható kollekció a könyvtár saját gyűjteményéből származik. A Biblia a világon a legtöbb nyelvre lefordított, a legtöbbször, a legmagasabb példányszámban kiadott könyv. Az Újszövetség teljes egészében 850, részleteiben pedig 1785 nyelven olvasható.

Lehetséges, hogy Szlovákia 2009 elején csatlakozhat az eurózónához - mondta az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa. Joaquín Almunia a szlovéniai Brdóban, az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácskozását bezárva beszélt erről. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke hozzátette: Szlovákia levélben kérte a januári monetáris csatakozás engedélyezését. A végső hozzájárulást az uniós tagországok állam- és kormányfőinek júniusi csúcstalálkozója adhatja meg.

Macedónia mielőbbi NATO-csatlakozását szorgalmazta Horvátországban az amerikai elnök. George Bush Zágrábban hangsúlyozta: a NATO a balkáni térség valamennyi országa előtt nyitva áll, ezért az az egyértelmű amerikai álláspont, hogy Macedóniának a lehető leghamarabb el kell foglalnia a szövetségben az őt megillető helyet. Az amerikai elnök továbbutazott Szocsiba. A fekete-tengeri üdülőhelyen George Bush Vlagyimir Putyin leköszönő és Dmitrij Medvegyev megválaszott orosz elnökkel tárgyal, egyebek mellett a közép-európába terveeztt amerikai rakétapajzs miatti nézeteltérésről.

Kolumbiában több tízezren vettek részt a különböző fegyveres csoportok fogságában lévő túszok szabadon engedéséért rendezett tüntetéseken. A dél-amerikai országban becslések szerint mintegy háromezer embert tartanak fogságban marxista felkelők, jobboldali félkatonai szervezetek és rablóbandák. Köztük van Ingrid Betancourt volt kolumbiai elnökjelölt is, akit a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevű szélsőbaloldali gerillacsoport rabolta el több mint hat évvel ezelőtt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×