eur:
388.9
usd:
363.08
bux:
68275.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szili nem zárja ki az előrehozott választások lehetőségét - a nap hírei

A miniszterelnök szerint természetes a koalíciós pártok közötti nézeteltérés; 18,5 milliárd forint többlettámogatást kér a BKV számára a főváros; egyre valószínűbb a hétfői BKV-sztrájk - a nap legfontosabb hírei.

Helyzetértékelés balról

A kormányfő szerint nem személyi vagy hatalmi, hanem a reformokkal összefüggő viták okozták a minden korábbinál nagyobb koalíciós feszültséget. Gyurcsány Ferenc nemzetközi sajtótájékoztatóján természetesnek nevezte a koalíciós pártok közötti nézeteltérést. Mint mondta: a közös kormányzás kompromisszum, amivel együtt jár, hogy a résztvevők - eltérő mértékben - feladják elképzelésüket. Közben a házelnök az InfoRádióban úgy vélte: nem lehet kizárni az előrehozott választások lehetőségét, ha a társadalom nagy többségének ez az elvárása. Szili Katalin szerint viszont az idő előtti voksolást az ország stabilitása érdekében el kell kerülni. A szocialista politikus azt mondta: nem feladata eldönteni, hogy ki vezesse a kormányt. Hangsúlyozta: ebben az ügyben nem személyi kérdésről, hanem Magyarország stabilitásáról és elvekről van szó.

Visszautasított javaslat

Írásban kötne szerződést az MSZP az SZDSZ-szel arról, hogy a liberálisok milyen kormányzati programokat támogatnak a jövőben a parlamentben. Burány Sándor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára azt mondta: az ország stabilitása és a pénzügyi körök megnyugtatása érdekében ezt tartanák a legjobb megoldásnak a szocialisták. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az InfoRádióban azt mondta: nem kötnek írásbeli megállapodást a szocialistákkal. A liberális politikus hangsúlyozta: ha a parlamentben az SZDSZ számára elfogadható törvényjavaslatot nyújtanak be, azt támogatni fogják.

Helyzetértékelés jobbról

A Fidesz alelnöke szerint jelentős károkat okoz Magyarországnak, hogy a politikai válság miatt teljes bizonytalanságban van a piac. Varga Mihály az InfoRádióban úgy vélte: a jelenlegi kormány már nem tudja kezelni a helyzetet. Az ellenzéki politikus egy internetes lap felmérésére hivatkozva elmondta: a piaci szereplők egyre inkább az előrehozott választásokat tartják megoldásnak.

Tanakodnak

Ismét egyeztetett a miniszterelnök és a szocialista párt több vezető politikusa az egészségügyi reform folytatásáról. A megbeszélés után Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke elmondta: változatlanul azt gondolják, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat valódi szolgáltatás-vásárlóvá kell tenni; ezenkívül a szocialisták fontosnak tartják az alap- és járóbeteg-ellátás finanszírozásának átalakítását.

Kórházi nem

Elutasítja a regionális egészségpénztárak 100 százalékos állami tulajdonban tartásáról szóló új szocialista javaslatot a Magyar Kórházszövetség. A szervezet közgyűlésének szünetében Golub Iván vezetőségi tag az InfoRádiónak azt mondta: egy vegyes típusú rendszer teremtené meg a szükséges egészségügyi ellátórendszert. Az Uzsoki utcai kórház főigazgatója arról is beszélt: az alapellátás az állam feladata, de a kiegészítő biztosítások területén, az extra szolgáltatásokban célszerűnek tartanák a magáncégek bevonását.Pluszigény

A BKV biztonságos működése, illetve az adósság növekedésének elkerülése érdekében évi 18,5 milliárd forintos állami többlettámogatást kér a fővárosi önkormányzat. Ikvai-Szabó Imre, a pénzügyekért felelős SZDSZ-es, és Hagyó Miklós, a városüzemeltetésért felelős szocialista főpolgármester-helyettes azt mondta: 2010-ig ennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy a BKV-nak ne legyen adózás előtti vesztesége. Közben Somodi László vezérigazgató-helyettes azt mondta: éves szinten mintegy 2 milliárd forint megtakarítást remél az új menetrendtől a BKV; a változtatásokat várhatóan a nyár végén vezetik be. A civil szervezetek továbbra is ellenzik a javaslatot.

Sztrájk felé félúton

Továbbra sem közeledtek az álláspontok a BKV és a szakszervezetek között a tervezett járatritkításokról, valamint az emiatt meghirdetett munkabeszüntetés idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról. Az egyeztetések vasárnap délután folytatódnak. A Budapesti Közlekedési Szakszervezet elnöke az InfoRádióban elmondta: a munkáltató egyetlen követelésüket sem teljesítette, így egyelőre elkerülhetetlennek látszik a hétfői, üzemkezdettől délután egy óráig bejelentett munkabeszüntetés. Nemes Gábor hangsúlyozta: a sztrájk nem érinti a BKV alvállalkozóit, így az éjszakai járatokkal együtt a teljes szolgáltatás mintegy 10 százalékos lenne.

Fontolgatják

Pénteken is eredménytelenül zárult az egyeztetés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a MÁV között az érdekképviselet követeléseiről és a munkabeszüntetés idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról. A tárgyalásokat hétfőn folytatják. Az érdekképviselet sztrájkbizottsága a legutóbbi, keddi eredménytelen megbeszélés után közölte: szükségesnek tartja a február 1-jén megkezdett és időközben többször felfüggesztett munkabeszüntetés folytatását. Az akció kezdetét és időtartamát még nem közölték.

Felfüggesztett MÁV biztosító

Keddtől felfüggesztette a MÁV Általános Biztosító Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tevékenységét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A döntés visszavonásig érvényes. A felügyelet arra is kötelezte az egyesületet, hogy készítse elő a tartalékhiányos felelősségbiztosítási-állománya átruházását, egyúttal kezdeményezte a biztosító vezetőjének és vezető biztosítás-matematikusának felmentését.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×