eur:
389.43
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Gyurcsány: "Az országnak a koalíció fennmaradására lenne szüksége"

A kormányfő szerint nem személyi vagy hatalmi, hanem a reformokkal összefüggő viták okozták a minden korábbinál nagyobb koalíciós feszültséget. Gyurcsány Ferenc nemzetközi sajtótájékoztatóján természetesnek nevezte a koalíciós pártok közötti nézeteltérést, hiszen a közös kormányzás kompromisszum, amivel együtt jár, hogy a résztvevők - eltérő mértékben - feladják elképzeléseiket. A miniszterelnök hangsúlyozta: álláspontja szerint az országnak a koalíció fennmaradására lenne szüksége, mert a majdnem mindenki által szükségesnek tartott, komoly szerkezeti reformok végrehajtására így lenne a legnagyobb esély.

Az elmúlt egy-másfél hét koalíciós vitái nem személyi vagy hatalmi természetűek; arról szólnak, hogy merre menjen az ország, milyen mélyek és intenzívek a változások, amelyekre Magyarországnak szüksége és lehetősége van - mondta sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: a viták végigkísérték a koalíció életét, hiszen a partnerek azt kompromisszumokkal hozták létre, az utóbbi időben azonban a Szabad Demokraták Szövetsége úgy látta, túl sokat kell feladnia a szándékaiból, a radikálisabb reformokból.

A szabad demokratáknak csalódást okozott, hogy nem került bevezetésre az ingatlanadó, és, hogy a szocialisták visszafogták a szárnyvonalak bezárására vonatkozó törekvéseket. Azzal sem értenek egyet, hogy MSZP-s politikusok fontolgatják az egészségpénztárakról szóló törvény átalakítását - magyarázta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök elmondta: nem örül a szabad demokraták döntésének, hiszen a koalíció fennmaradása jobban szolgálná az ország érdekeit.

Szükséges a lehetségessel szemben

Gyurcsány Ferenc szerint világos, hogy a mostani több mint koalíciós vita: a hosszú távon szükséges és a rövid távon, társadalmilag lehetséges szembenállásáról van szó. A tanulmányok, szakértői vélemények a költségvetés kiadási oldalának radikális csökkentését javasolják, ám a lakosságot már az egészen kicsi változtatások is érzékenyen érintik.

A reformpolitika kisebbségbe került - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: annak nem a szocialisták az ellenfelei, hanem az elmúlt két évben megszerveződött, rendkívül erős és jelentős támogatottságú reformellenes politika és annak széles társadalmi bázisa.

A reformellenes politika legfőbb képviselője a legnagyobb ellenzéki párt - jelentette ki a szocialista párt elnöke.

A kevesebb több

A mérsékelt reformpolitika többet ér, mint az elbukó radikális - mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a szocialisták a szükséges és a lehetséges között próbál egyensúlyozni.

A miniszterelnök szerint a legvalószínűbb, hogy nyitott, egypárti, szocialista kormány alakul, amelynek alapja a konvergenciaprogram megtartása - ezt az SZDSZ és az MDF biztosan támogatja. Történhet azonban máshogy is - fűzte hozzá Gyurcsány Ferenc, hiszen a koalícióból való kilépésről még nem hozott döntést az SZDSZ. Addig is a szocialisták tartják magukat a koalícióhoz.

A kormányfő hozzátette: a szabad demokraták a koalíciós tárgyalások során világossá tették, hogy minden olyan programot és szerkezeti átalakítást támogatnak, amelyek célja az egyensúlyteremtés, a növekedés ösztönzése.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva elmondta: nincsenek személyes és egyéni szempontjai, így szóba jöhet a lemondása, ha az karakteresebb, politikai bázissal rendelkező reformpolitikának nyit utat.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×