eur:
389.4
usd:
363.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Egy kamion annyi kárt okoz, mint százezer személyautó"

Évente legalább 30 milliárd forint tiszta bevételt jelenthetne a magyar költségvetés számára, ha bevezetnék a kamionok számára a használatarányos útdíjat - mondta az InfoRádiónak Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Százmilliárdokban mérhető a megtakarítható összeg, ha bevezetik a tehergépkocsik számára a kilométer-arányos útdíjat - közölte az InfoRádióval a Levegő Munkacsoport elnöke. Lukács András szerint évente legalább 30 milliárd forint tiszta bevételre lehetne számítani ebből a forrásból.

A civil szervezet vezetője kifejtette: hasonló díj van érvényben Svájcban - minden útszakaszra kiterjedően -, Németországban, Ausztriában és Csehországban pedig a gyorsforgalmi utak használata után kell fizetni.

Ha bevezetnék a kamionok számára a használatarányos útdíjat, azzal a korábbi vélekedésekkel ellentétben éppen csökkennének az árak - hangsúlyozta Lukács András. A Levegő Munkacsoport elnöke szerint a díjak nagy részét külföldiektől szednék be, a bevételt pedig adócsökkentésre is lehetne fordítani.

A rendelkezés életbe lépésével kevésbé mennének tönkre az utak, kisebb lenne a környezetszennyezés, így pedig egészségesebbek lennének az emberek - közölte.

Lukács András úgy vélte, hogy először a 12 tonnás tehergépkocsikra lehetne bevezetni a kilométer-arányos útdíjat, mivel ezek szennyeznek leginkább, és ezek a járművek okozzák a legnagyobb problémát. Egy kamion annyi kárt okoz az utakban, mint százezer személyautó - hangsúlyozta.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×