eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az MDF csökkentené az üres CD- és DVD-lemezek szerzői jogdíját

Az MDF szerint túl magas az üres CD-kre és DVD-kre kivetett jogdíj Magyarországon, ezért sokan Szlovákiában szerzik be ezeket az adathordozókat. Pettkó András országgyűlési képviselő szerint így évi 32 milliárd forinttal támogatja Magyarország a szlovák digitális fejlődést.

Csökkentené az üres CD- és DVD-lemezekre, adathordozókra kivetett szerzői jogdíjat az MDF, annak érdekében, hogy több bevétele legyen az államnak - mondta Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője az InfoRádiónak

Az ellenzéki képviselő kifejtette: Magyarország a harmadik az üres adathordozókra kivetett jogdíjak nagyságát tekintve Európában, egyúttal felháborítónak tartja, hogy a kivetett szerzői jogdíj eléri a digitális adathordozók előállítási költségét.

Magyarországon 3 milliárd forintot költünk el üres CD-kre és DVD-kre, ezzel szemben Szlovákiában és Romániában 27 milliárdot, amivel az áfával együtt 32 milliárd forintos kár éri az országot - emelte ki Pettkó András.

Nagy tételben inkább Szlovákiában vagy Romániában vásárolnak CD-ket és DVD-ket az emberek és cégek, mivel a szomszédos országokban a felébe kerülnek a lemezek, ott ugyanis nem kell jogdíjat fizetni az üres hordozók után - tette hozzá.

Az MDF azt kezdeményezi, hogy az érintett szakmai szervezetek bevonásával induljon párbeszéd a kép- és hanghordozókra kivetett szerzői jogdíj összegének új megállapítási módjáról - hangsúlyozta Pettkó András.

Az MDF politikusa szerint követhetetlen az üres kép- és hanghordozókra kivetett szerzői jogdíj megállapításának módja.

Pettkó András hozzátette: a jogdíjból befolyó összeg nagy részt nem a magyar, hanem a külföldi előadókat gyarapítja.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×