eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A városvezetés egyetért a BKV új menetrend-tervezetével

Éves szinten mintegy kétmilliárd forintos megtakarítást remél a BKV a várhatóan a nyár végén bevezetendő új paraméterkönyve, összmenetrendje révén - erről a cég vezérigazgató-helyettese beszélt péntek délelőtt újságírók előtt.

Somodi László elmondta, ez összességében 4 százalék körüli járatritkítást eredményez, miközben egyidejűleg fejlesztő elemeket is tartalmaz. A Főpolgármesteri Kabinet elveiben egyetértett az általuk benyújtott javaslattal. Ezt tovább finomítva terjesztik a cég vezető testületei, illetve a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága elé, amely április 16-án tárgyalja azt.

A vezérigazgató-helyettes közölte azt is: a szakszervezetekkel tovább tárgyalnak, hogy elkerüljék az általuk a járatritkítások és a cég finanszírozási rendezetlensége miatt kilátásba helyezett hétfői sztrájkot.

Somodi László egyebek között hangsúlyozta, hogy a kerületek részéről megfogalmazott kritikákat figyelembe vették, s így lényegében nem változik például a 86-os és a 30-as busz közlekedése sem. A várható változások közt említette, hogy ahol lehet, kisebb járművek közlekedhetnek, például a 10 percenként járó 6 kocsis HÉV-ek helyett, 8 percenként közlekedő 3 kocsis HÉV-et üzemeltetnek majd.

A késő esti órákban kisebb buszokkal tartanák fenn a jelenlegi járatkövetést. A 70-80 százalékos reggeli csúcsidejű kihasználtságot megőrzik a járatokon. Ott viszont, ahol ez csak 50 százalékos, valamilyen módon növelik a kihasználtságot a 60-70 százalékos értékhatárig. Bíznak abban is, hogy ahol kevesebbet kell majd átszállni, növekszik az utasok száma.

Összességében a metrókon 2 százalékos járatritkítás várható a kora hajnali időben. Késő este viszont sűrítenék a metrók közlekedését, 8 perces követési időre, a jelenlegi 10-15 perc helyett. A 4-6-os villamos változatlan gyakorisággal járna, s este még sűrítenék is. Komplett járat lényegében sehol nem szűnne meg.

A kisforgalmú időszakokban járatok összevonásával oldják meg az átszállások számának csökkentését. Példaként említette a késő esti órákban a Keleti pályaudvarnál végállomásozó járatok, például a 78-as busz és a 67-es busz összekötését. A vezérigazgató-helyettes szerint a fejlesztő, a racionalizáló és a városszerkezethez igazodó változtatásokkal együttesen tartani tudják majd a jelenlegi utasforgalmat.

Somodi László közölte, hogy a paraméterkönyv-változtatások miatt nem terveznek elbocsátásokat. Megjegyezte, hogy a karbantartói és a járművezetői terület jelenleg is létszámhiányos. Hozzátette, hogy a cégnél az év elején bejelentett 300 fős létszámcsökkentés visszavonásáról nincs szó.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×