eur:
389.4
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kórházak "labdáznak", a szakrendelések fizettetnek a betegekkel

A kórházak között mindaddig folytatódik a labdázás a súlyos állapotú betegekkel, amíg az egészségügyi vezetés nem dönti el, hogy a súlyponti kórházak milyen feltételekkel és hova küldhetik tovább a bonyolult ellátást igénylő, szövődményes eseteket - hangzott el a Magyar Kórházszövetség közgyűlésén.

Szokásjog alapján küldik a rossz állapotban lévő, bonyolult ellátást igénylő betegeket a súlyponti kórházakba, a finanszírozásnál azonban ezt nem veszik figyelembe - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem orvos igazgatója.

Jákó Kinga hozzátette: az intézményi átalakítást szabályozó törvényben nincs meghatározva az sem, hogy a súlyponti kórházak milyen eseteket kötelesek ellátni, illetve hogyan és hová küldhetik tovább a betegeket. Ezért vannak rossz helyzetben a nagy megyei és az egyetemi kórházak.

Tarthatatlan állapot

Ha egy kórház egy másik intézményből vesz át beteget, mindkettőnek fizetnek. Ha operáció is történik, bonyolultabb a helyzet, hiszen a beavatkozásért az az intézmény kap pénzt, ahol elvégezték azt, míg az - esetleg rendkívül drága - utókezelést végző másik kórháznak jóval kevesebbet utalnak - magyarázta a Semmelweis Egyetem orvos igazgatója.

A helyzet tarthatatlan, hiszen nincs beutalási rend, senki sem tudja, hogy mikor, milyen állapotban, hogyan kell, lehet továbbküldeni a betegeket, ráadásul a finanszírozás sincs kitalálva - jelentette ki Jákó Kinga, aki szerint ennek csak az lehet az eredménye, hogy a kórházak "labdázni" kényszerülnek a páciensekkel.

A betegeket ennek ellenére minden progresszív ellátó felveszi - mondta a Semmelweis Egyetem orvos igazgatója, hozzátéve: emiatt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kasszájában lévő plusz pénz a kórházaknál deficitként jelentkezik.

Életben maradni

A II. kerületi járóbeteg-szakrendelő költségvetéséből a vizitdíjbevétel kiesése miatt azonban 10 százalék hiányzik, ráadásul az önkormányzat is 40 millióval kevesebbet ad, hiszen kevesebbet is kapott - mondta az InfoRádiónak az intézmény igazgatója.

Soós Ágnes szerint csak úgy tudnak pénzhez jutni, ha emelik a fizetős szűrések számát és elérik, betartják a teljesítményvolumen-korlátot. Elbocsátásokra is kell számítani, hogy a költségvetést egyensúlyban lehessen tartani - fűzte hozzá.

A pénztártörvény módosításának részleteit annyira nem látják át, hogy meg sem tudják fogalmazni róla a véleményüket - közölte a II. kerületi járóbeteg-szakrendelő igazgatója.

"Egyelőre arra gyúrunk, hogy életben maradjon az intézet" - tette hozzá Soós Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×