eur:
388.62
usd:
360.85
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Versengve szapulják Gyurcsányt korábbi szövetségesei

Az előző szocialista miniszterelnök és a korábbi szabad demokrata pártelnök is a kormányfő felelősségét hangsúlyozza a kormányválság közepette. Medgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc ma már több problémát okoz, mint amennyit megold, Kuncze Gábor pedig azt mondja: a kormányfő nem mérte fel, hogy az SZDSZ milyen állapotban van.

Ez a koalíció arról szól, hogy éjjel-nappal válság van, a mostani pedig nem súlyosabb a korábbiaknál - így kommentálta a koalíciós szakadást a volt szocialista miniszterelnök az ATV szerdai műsorában.

Medgyessy Péter liberális gondolkodásúnak tartja magát, de mint mondta, a mostani kormány számára már nem elég baloldali, ugyanis a szolidaritás értékrendjét szerinte annyira átírták, hogy azt már nem tudja követni.

Medgyessy Péter kijelentette: nagyon nehéz elképzelni, hogy ez a koalíció meg tudja nyerni a választásokat 2010-ben, függetlenül attól, Gyurcsány lesz-e a miniszterelnök. "Õ most már tényleg több problémát okoz, mint amennyit megold, és ennek a konzekvenciáit le kellene vonnia" - mondta a volt miniszterelnök.

Hogy milyen konzekvenciákat kellene levonnia, az nem egyértelmű, Medgyessy Péter ugyanis azt mondta, hiba lett volna a miniszterelnöknek lemondania a népszavazás után. Igaz, tette hozzá, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után távoznia kellett volna.

Kuncze és a döfés

Az SZDSZ korábbi elnöke szerint nem az elmúlt napok eseményei miatt bomlott fel a koalíció.

Kuncze Gábor szintén az ATV-nek azt mondta: már hetekkel ezelőtt felvetődött szocialista körökben, hogy jobb lenne kisebbségben folytatni a kormányzást. A nyilvánosság előtt először Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes beszélt arról, hogy az MSZP tudna kisebbségben kormányozni.

Arra a kérdésre, hogy egy tudatos forgatókönyv előre eltervezett eseményeinek voltunk-e a szemtanúi, Kuncze Gábor nem felelt egyértelműen. A volt pártelnök szerint a szocialisták pedzegették a koalíciós szakadás lehetőségét, de nem gondolták végig.

"Az valós lehet, hogy a miniszterelnök így akarta megerősíteni magát a pártján belül, hiszen felvázolta a fő ellenséget az SZDSZ személyében, amelyik belekényszeríti őket a kellemetlen döntésekbe, és egyúttal le is döföm, mert eltávolítom a legnépszerűtlenebb minisztert, aki ráadásul fiatal és nő is" - emelte ki.

Kuncze Gábor nem tartja menthetőnek a koalíciót, sőt, azt valószínűsíti, hogy Gyurcsány Ferenc még a koalíciós szakadásról határozó küldöttgyűlés előtt elfogadja a liberális miniszterek lemondását.

A politikus szerint az MSZP súlyos hibát követ el, amikor bűnbaknak próbálja beállítani az SZDSZ-t. Egyúttal kilátásba helyezte, hogyha a szocialisták túl sokat vádolják a liberális pártot, nyilvánosságra hozza a személyes jegyzeteit a koalíciós egyeztetésekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×