eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Stumpf: A kisebbségi kormányzás az előrehozott választások előszobája

Minden jel arra mutat, hogy a kisebbségi kormányzás felé haladunk, és ez az előrehozott választások előszobáját jelenti - mondta el az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány elnöke. Stumpf István szerint a szociálliberális kormányzás elhúzódó agóniájára lehet számítani a következő időszakban, mert a koalíciós felek láthatóan tartanak egy rendkívüli választástól. Hozzátette: az ország úlyos válságban van, amelyet széles társadalmi támogatottsággal, illetve összefogással lehet megoldani.

A koalíciós pártok olyan csapdahelyzetbe manőverezték be magukat, ahonnan egyikük sem tud komoly vérveszteség nélkül kijönni - mondta az InfoRádiónak Stumpf István politológus.

A Századvég Alapítvány elnöke kiemelte: nem úgy tűnik, hogy az SZDSZ és az MSZP felülkerekedne a bizalmi válságon, amely inkább elmélyül, a két pártban a túlélésért folytatott belső harc pedig tovább szűkíti a kormány mozgásterét, miközben az ország tönkremegy.

A kisebbségi kormányzás fegyelmezett és felelősségteljes viselkedést igényel a kormány és az ellenzék részéről is, de ennek nincsenek meg a hitelességi, legitimációs, bizalmi feltételei - hangsúlyozta Stumpf István. Az elemző szerint a kisebbségi kormányzás a rendkívüli választás előszobája, ugyanis nehezen hihető, hogy két éven keresztül el lehet vergődni a következő választásokig, miközben ilyen súlyos gazdasági helyzettel kell szembenéznie a kormánynak, reform helyett improvizálnak, és az ország lemarad a versenytársaitól.

Az egyik lehetséges forgatókönyv Gyurcsány Ferenc lemondása, de nem erről ismerjük, hanem arról, hogy küzd, amíg lehet - hangsúlyozta.

A Századvég Alapítvány elnöke kiemelte: mélyen megsértették egymást a koalíciós felek, és olyan helyzetbe kerültek, amelyben nehezen képzelhető el olyan bizalmi megoldás, amely után az SZDSZ és az MSZP a következő két évet békében és barátságban tölti el.

Agónia

Súlyos válsághelyzet állt elő a koalíción belül, amit nehéz érdemben a rendkívüli választások kiírása nélkül kezelni - vélekedett a politológus. Hozzátette: az előrehozott választásokat legkorábban ősszel lehetne megtartani, de csak akkor, ha a kormányon lévők úgy gondolják, hogy másként nem kezelhető a helyzet. Stumpf István szerint most úgy tűnik, hogy nem az előrehozott választásokban gondolkodnak az MSZP és az SZDSZ politikusai.

A szociálliberális kormányzás elhúzódó agóniájával kell számolni, mert attól tartanak, hogy súlyos vereséget szenvednének egy előrehozott választáson - hangsúlyozta.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint a rendszerváltáséhoz hasonló válsággal nézünk szembe, és széles társadalmi összefogás kell ahhoz, hogy ki lehessen lábalni a bajból. Olyan politikai erő tudja a konszenzust megteremteni, amely mögött széles támogatás van - tette hozzá.

A nyugat-európai példák alapján a kisebbségi kormányzás fegyelmezettebbé és felelősségteljesebbé teszi a politizálást, de a politológus hangsúlyozta azt is: nem tudja elképzelni, hogy egyik napról a másikra át tudnánk térni a betartás demokráciájából az együttműködés kultúrájába.

Stumpf István szerint az állam bizonyos funkcióit meg kell erősíteni, a szabályozó szerepet egyértelművé kell tenni, és a normák becsületét vissza kell állítani. Hozzátette: a politika zsákmányrendszere alól ki kell szabadítani a közigazgatást.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×