eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Négymilliós bánatpénz vigasztalja Horváth Ágnest

Majdnem négymillió forint bánatpénzt kap Horváth Ágnes egészségügyi miniszter, akit április 30-i hatállyal menesztett Gyurcsány Ferenc kormányfő. Az SZDSZ másik két minisztere és hét államtitkára önként mondott le, ezért ők jóval kevesebb pénzt kapnak.

A közhiedelemmel ellentétben a miniszterek és az államtitkárok nem jogosultak végkielégítésre és nincs felmentési idejük sem. Ez, persze, nem azt jelenti, hogy nem kapnak pénzt, ha lemondanak, vagy elbocsátják őket Csak éppen azt nem végkielégítésnek, hanem egyszerűen juttatásnak hívja az erről szóló törvény.

Aki egy évig sem volt miniszter, illetve bármilyen állami vezető, az nem kap bánatpénzt. Felmentés esetén háromhavi, lemondás esetén pedig másfél havi illetményét kapja meg az az állami vezető, aki a tisztségét több mint egy évig, de kevesebb, mint három évig töltötte be. Aki legalább három évig, vagy annál tovább dolgozott állami vezetőként, és menesztették, annak félévi illemtényt fizetnek ki. Ha magától mond le, akkor csak háromhavit.

Májustól három miniszter és hét államtitkár távozik a kormányból, de csak Horváth Ágnes egészségügyi minisztert meneszti a kormányfő, a többiek önként mondanak le.

A Kormányszóvivői Iroda írásos tájékoztatása szerint Horváth Ágnes 2006. július 1-től 2007. április 22-ig volt államtitkár, majd idén április 30-ig miniszter. Vagyis ő nemhogy májustól, hanem már most jogosult a háromhavi illetményre. Ebből a szempontból tehát nincs jelentősége annak, hogy a kormányfő csak április 30-i hatállyal mentette fel Horváth Ágnest. Ha a tárcavezető már most távozna a posztjáról, a törvény szerint akkor is megkaphatná a havi 1.296.321 forint háromszorosát, tehát 3.888.965 forintot.

Fodor Gábor környezetvédelmi és Kákosy Csaba gazdasági miniszter fejenként 1.944.480 forinttal a zsebében áll fel a bársonyszékből.

A hivatalos indoklás szerint a liberális kormánytagok távozása azért vesz igénybe egy teljes hónapot, hogy a Kiss Péter kancelláriaminiszter és Ficsor Ádám miniszterelnöki kabinetfőnök által koordinált átállás zökkenőmentes legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×