eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ügyesen kötött szerződést, jár a 60 millió a BKV-vezérnek

A munka törvénykönyve szerint nem járna végkielégítés Antal Attila távozó BKV-vezérnek, hiszen az három év munkaviszonyhoz kötött, ő pedig csak tavaly január eleje óta tölti be a pozíciót. A vezérigazgató 60 millió forintos végkielégítését a munkaszerződésében külön passzus tartalmazza.

A munka törvénykönyve szerint végkielégítés három évnyi munkaviszony után jár egy alkalmazottnak - mondta az InfoRádiónak Pál Lajos munkajogász. Hozzátette, hogy a jogszabály szerint a távozó alkalmazott - attól függően, hány évet dolgozott -, egytől hat havi keresetére jogosult.

Végkielégítést az kaphat, akinek a munkáltatója felmond, vagy közös megegyezéssel távozik. A végkielégítés összegét egyedi esetekben a munkavállaló és a munkaadó közötti munkaszerződés is tartalmazhatja.

Jó szerződést kötött

Antal Attila BKV-vezér nemrégen maga kérte felmentését írásban a főváros vezetésétől, egészségügyi okokra hivatkozva. Mindez pár nappal azután történt, hogy kiderült: az a cég nyerte meg a BKV használtbusz-tenderét, amelynek a fia egy ideig alvállalkozóként dolgozott.

A jogszabály szerint a felmentés kérése nem minősül felmondásnak, épp azt jelenti, hogy a munkáltatónak kell döntenie az ügyben, felvállalva a végkielégítés kifizetését is.

Somlyódy Csaba, a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottságának elnöke hétfőn úgy nyilatkozott: a főváros jogi szakértői megállapították, hogy a 2011 áprilisáig szóló munkaszerződése és a januártól érvényes 1,5 millió forintos havi fizetése és a prémiuma alapján Antal Attilát minimum 60 millió forintos végkielégítés illeti meg jogszerűen. Ez 16 havi juttatásnak felel meg.

A fővárosnak várhatóan fizetnie kell

Pál Lajos munkajogász szerint bizonyos kockázatokkal járó vezetői megbízások esetén nem ritka, hogy a munkavállaló biztosítékként nagy összegű végkielégítést köt ki. Ha a munkaadó nem akar végkielégítést fizetni, akkor meg kell várnia, hogy a munkavállaló maga mondjon fel, vagy pedig súlyos, rendkívüli felmondási okot kell találnia.

A főváros szerint ilyen ok nincsen, hiszen a busztender ügyben a BKV felügyelő bizottsága lefolytatta a vizsgálatot, és nagyobb szabálytalanságot nem talált, a nemrég kifogásolt tanácsadói szerződések ügyében pedig még nem fejeződtek be a vizsgálatok.

Mivel a különböző értesülések szerint a főváros vezetése maga kezdeményezte Antal Attilánál, hogy kérje felmentését, így olyan helyzetbe navigálta magát, hogy várhatóan fizetnie kell. Antal Attila munkaszerződését a BKV igazgatósága hagyta jóvá, amelynek tagjait a fővárosi önkormányzat delegálta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×