eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tanárverések: a szülő is felelősségre vonható

Felelősségre vonható a szülő, ha a gyermek magatartásával kárt okoz az iskolában - mondta az InfoRádiónak a tanárverések kapcsán Magyar György. Az ügyvéd szerint, ha a tanárt egy diák megszégyeníti az osztály előtt, akár becsületsértés miatt pert indíthat a gyerek, illetve a szülők ellen.

Elképzelhető a szülő felelőssége polgárjogi értelemben, ha a gyermek magatartásával a tanárnak kárt okoz - mondta az InfoRádiónak Magyar György ügyvéd.

Kiemelte: ez kártérítési és személyiségjogi sérelem oldalról is vizsgálható, és ilyenkor a gyermek helyett a szülői felelősség polgárjogi értelemben is szóba jöhet.

Az ügyvéd kifejtette: a lejáratás súlyos személyiségjogi sérelmet is jelent, a tanár jóhírnevét, méltóságát sérti ez a típusú magatartás, és mivel nagy nyilvánosságot kapott az eset, megnyílik a jogalap a tanár előtt, hogy fellépjen polgárjogi értelemben is.

Magyar György hozzátette: ettől függetlenül létezik a büntetőjogi felelősség fogalma is. Ha a gyermek köpködi a tanárt, vagy trágár kifejezésekkel illeti, az becsületsértő, ami pedig büntetőjogi következményeket vonhat maga után, de ez magánvádas büntetőeljárásra adhat alapot - emelte ki az ügyvéd.

Büntetőeljárás indulhat a becsületsértő, súlyosan sértő kifejezéseket használó, tettlegességig fajuló módon fellépő diák ellen - fejtette ki az ügyvéd. Hozzátette: a tanuló 14 éves kor felett felelősségre is vonható, 14 éves kor alatt nem.

Az okozott kárért a szülő fog helyt állni, és a szülő akkor is perelhető, ha elmúlt 14 éves a gyermek, mert a gyerek nem rendelkezik jövedelemmel - közölte Magyar György.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×