eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Még várni kell az éjszakai légimentésre - képek

Éjszaka érkeztek vissza Magyarországra a légimentők Ausztriából bérelt mentőhelikopterei, amelyek karbantartását a szomszédos országban végezték el. Túri Péter ügyvezető az InfoRádióban elmondta: a közhiedelemmel ellentétben a járművek alkalmasak az éjszakai repülésre, de azért nem repülnek, mert a hazai leszállópályák alkalmatlanok erre.

A mentőszolgálat két éve bérel mentőhelikoptereket az osztrák autóklubtól, 2006-ban három, 2007-ben pedig újabb két légi jármű érkezett - mondta el az InfoRádióban Túri Péter ügyvezető igazgató. A 10 éves, 9 milliárd forintos szerződés értelmében az osztrákok rendszeresen karbantartják a helikoptereket, a munkálatok idejére cserejárműveket biztosítanak.

Az ügyvezető igazgató elmondta: most két helikopter karbantartását végezték el. A járművek éjszaka érkeztek vissza, hogy ezzel ne zavarják a napközben végzett mentőtevékenységet.

Elmondta azt is: a közhiedelemmel ellentétben a helikopterek tudnának éjszaka is menteni, a bázisok azonban erre alkalmatlanok. Az egészségügyi tárca ígéretei szerint a megfelelő világítás európai uniós forrásból épül majd ki.

Az Országos Mentőszolgálat Légimentő Kht.-ja hat helyen tart fenn légibázist, a miskolci, a debreceni, a budapesti, a balatonfüredi, a sármelléki és a pécsi bázisról jelenleg az ország 60-65 százalékát érik el 15 percen belül. Tervben van a pápai leszállóhely újbóli megnyitása, és ha az évek óta húzódó szentesi bázis is megépül, akkor az ország 95 százalékát fednék le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Ez lett idén a világ tíz legokosabb városa

Az okos város kifejezést egyre gyakrabban használják világszerte, ami többek között arra utal, hogy egy adott település milyen innovatív stratégiákkal próbálja megtartani a népességét, hogyan tud vonzó lenni a befektetők számára, és mit tesz a fenntartható városfejlesztés érdekében. Ennek mindennapi megjelenési formái gyakran a döntéstámogató digitális technológiák alkalmazásában jelennek meg. Hogy mely világvárosok teljesítenek ebben a legjobban, azt az áprilisban közzétett 2024 Smart City Index ranglista alapján néztük meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×