eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Göncz: Precedensértékű a szlovák beavatkozás

A pilisszentkereszti Szlovák Ház elköltöztetéséről hozott döntés visszavonására kérte az önkormányzatot a kisebbségi ombudsman; Göncz Kinga külügyminiszter szerint beavatkozásával a szlovák kormány elismerte a kisebbségek kollektív jogait.

Kállai Ernő az InfoRádióban elmondta: megvizsgálta az ügyet és megítélése szerint a helyhatóság több jogszabályt is megsértett az elmúlt két évben, ami hátrányosan érintette a szlovák nemzetiségűeket.

Az országgyűlési biztos hozzátette: azt javasolja, hogy a falu vezetése a szlovák kisebbségi önkormányzattal közös testületi ülésen rendezze a Szlovák Ház tulajdoni viszonyát, valamint az ingyenes helyiséghasználat kérdését.

Göncz: Precedensértékű az ügy

A magyar külügyminiszter szerint nem tekinthető többségi-kisebbségi ügynek a pilisszentkereszti Szlovák Ház elköltöztetésének kérdése.

Göncz Kinga az InfoRádióban ugyanakkor hangsúlyozta: azzal, hogy a szlovák kormány beavatkozott a vitába, bizonyította, a határon túl élő kisebbségek ügye nem csak az adott ország belügye.

A politikus azt mondta: a pozsonyi vezetés a lépéssel a kisebbségi közösségek kollektív jogait is elismerte, így Magyarország reméli, hogy ezután Szlovákiában is fokozott érzékenység lesz az ottani kisebbségi jogok iránt.

A szlovák külügyminisztérium nem sokkal Göncz Kinga nyilatkozata után közölte: Szlovákia semmiképpen sem ismeri el a kisebbségek kollektív jogait.

Szlovák többség

Hétfőn a településre látogatott Sólyom László köztársasági elnök, aki azt mondta: nem nemzetiségi, hanem helyi hatalmi ellentét okozta Pilisszentkereszten a Szlovák Ház ügyében kialakult vitát.

A pilisszentkereszti szlovák önkormányzat irodájának átköltöztetéséről múlt kedden döntött a helyhatóság; a határozat miatt a pozsonyi kormány is tiltakozott.

A falu az ország egyetlen szlovák többségű települése; a legutóbbi népszámláláson a lakosság 54 százaléka vallotta magát szlováknak.

Hanganyag: Szabó Zsuza

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×