eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Felmentették a 2006. október 23-án is parancsoló rendőrt

Indoklás nélkül felmentette az igazságügyi és rendészeti miniszter a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesét, aki ezután nyugdíjba vonult. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon is történtek személyi változások.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter április 1-jei hatállyal felmentette beosztásából a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendészeti főkapitány-helyettesét, Nagy-Juhák Istvánt. Az indoklás nélküli felmentést az országos rendőrfőkapitány kezdeményezte, aki egy másik beosztást kínált az ezredesnek, ám ő azt nem fogadta el, és nyugdíjba vonult.

Az üggyel kapcsolatban az InfoRádió megkereste az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot is, de a felmentést nem kívánták kommentálni. Úgy tudjuk, az ezredes munkáját többen is kifogásoltak, ezért távozott a rendőrségtől. Nagy-Juhák Istvánt egyelőre nem sikerült elérni.

Bár nem valószínű, hogy mostani felmentésében szerepet játszott, érdemes megjegyezni, hogy 2006. október 23-án, az Astoriánál - ahol a Fidesz nagygyűlést tartott - Nagy-Juhák István volt a helyszíni parancsnok.

A 2006. őszi erőszakos események rendőri kezeléséről készített Papp-bizottság jelentése szerint a helyszíni parancsnok nem intézkedett arról, hogy a rendezvényt ne zavarják meg, illetve nem volt kapcsolat a tömegoszlatás műveletirányítója és a helyszínparancsnok között.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon is történt személyi változás. A bűnügyi osztály életvédelmi alosztályának vezetője Zsótér Ferenc lett, miután a korábbi alosztályvezetőt, Derzsi Pétert áthelyezték Veszprém megyébe, ahol osztályvezetővé nevezték ki.

Nem szoktak indokolni

A felmentéseket és a kinevezéseket a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény szabályozza. A rendszer szerint a kinevezés és a felmentés jogát nem a közvetlen vezető, hanem a két szinttel feljebb lévő gyakorolja. Ez azt jelenti, hogy a közvetlen vezető csak javasol, de például a budapesti rendőrfőkapitány esetében a rendészeti miniszter, míg az országos rendőrfőkapitány esetében a miniszterelnök gyakorolja e jogokat.

A tábornoki rangfokozatban lévő rendőröket csak a miniszter vagy a miniszterelnök mentheti fel, míg az ezredesi rangfokozatban szolgálatot teljesítő hivatásos állományú rendőr felett az országos parancsnok gyakorolja a munkáltatói jogokat.

A legtöbb esetben a felmentés indoklás nélkül történik. A törvény ugyanis kimondja, hogy nem kell indokolni, és ez nem is gyakorlat a rendőrségnél.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×