INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Új könyvekkel küzdenének a diszlexia ellen

Infostart / InfoRádió
Ötéves kortól már az iskolára kellene készíteni az óvodásokat, és új olvasást tanító tankönyvekre is szükség lenne - véli Bujdosó Éva, a Dyslexiás Gyerekekért Egyesület alapító tagja. Magyarországon körülbelül 90 ezer diszlexiás gyerek van, az iskoláskorúak 10 százaléka küzd olvasási nehézségekkel.

Az európai adatok szerint az iskolába járó gyermekek 10 százaléka diszlexiás - mondta az InfoRádióban a Dyslexiás Gyermekekért Egyesület alapítója.

Sieglerné Bujdosó Éva logopédus szerint az olvasási nehézségek csökkentése érdekében elsősorban a olvasókönyveket kellene átformálni. Azokban ugyanis szavakat kell olvasniuk a gyermekeknek, ráadásul szótagokra bontva, holott a szóképes olvasás idegen a magyar nyelv fonetikai szerkezetétől.

Szerinte megoldás lenne az is, ha az óvodásokat már ötéves kortól próbálnák felkészíteni az iskolára. Mindehhez azonban a pedagógusképzésen is változtatni kell.

Az sem használ, hogy sok gyermeket nyolcéves korági tartanak az óvodában, csak mert hátrányos helyzetű vagy túl mozgékony.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


A címlapról ajánljuk