INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

SZDSZ: többen szavaztak, mint ahányan jelen voltak - a nap legfontosabb hírei

Infostart / InfoRádió
Nemcsak álküldöttek szavazhattak az SZDSZ tavaly tavaszi elnökválasztásának második fordulójában, mert 26-tal több szavazólapot találtak az urnákban, mint ahányat a jelenléti ívek szerint felvettek - derítette ki az Index.

A hírportál a Fővárosi Bírósághoz benyújtott jelenléti ívek alapján összeszámolta, hogy 723-an vették fel szavazólapjukat a liberálisok tavaly márciusi elnökválasztásán, a hivatalos végeredmény szerint viszont 749 küldött voksolt a második fordulóban. Közülük 380-an Kóka Jánosra, 367-en Fodor Gáborra szavaztak, míg ketten érvénytelenül töltötték ki a lapot. Az SZDSZ szavazását kísérő botrányt a HírTV robbantotta ki februárban. A belső vizsgálat szerint több megyéből többen is jogosulatlanul vettek részt a tisztújításon. Kedden Kóka János pártelnök azt közölte, hogy a párt ügyvivői testülete és frakciója rendkívüli közgyűlés összehívására kéri az SZDSZ országos tanácsát.

Csak júliustól vizsgálják a gyógyszer-felírási szokásokat


Április helyett csak július elsejétől vizsgálják az orvosok gyógyszer-felírási szokásait - közölte az Egészségügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint azért módosították a hatékony gyógyszerrendelést ösztönző törvény életbelépésének határidejét, mert a kormány úgy ítélte meg, hogy további hatástanulmányokra és vizsgálatokra van szükség.

Felmentették a vöröskereszt vezetőjét


Felmentette beosztásából a Magyar Vöröskereszt országos vezetősége Czimbalmos Ágnes főigazgatót. A posztra néhány hónapon belül pályázatot kell kiírni, addig megbízottként a korábbi főmunkatárs látja el a főigazgatói feladatokat.

Dupla pénz a koraszülött-mentésre

Duplájára nő a Peter Cerny Alapítvány finanszírozása az első fél évben - jelentette be az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Kincses Gyula elmondta a koraszülött-mentéssel foglalkozó alapítványnak az eddigi 6 millió forint helyett havi 12 millió forintot juttat fél évre az Országos Mentőszolgálat.

Bokros: a gyógyítás a leggyengébb láncszem

A gyógyítást nevezte a rendszerváltás leggyengébb láncszemének Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem professzora. A volt pénzügyminiszter ismét kiállt a magántőkén alapuló több-biztosítós egészségügyi modell mellett, amelyben - mint mondta - a biztosítók a betegekért, az egészségügyi szolgáltatók a biztosítókért versenyeznek. Hangsúlyozta: a reformok alapja a verseny és a szolidaritás, de helyre kell állítani a közbizalmat is, ami szerinte azért hiányzik, mert Magyarországon intézményesedett a korrupció.A MAGOSZ-nak nem tetszik az elosztás módja

Elutasítja az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program forrásainak elosztását és a földtörvény tervezett módosítását a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Budai Gyula, az érdekképviseleti szervezet igazgatója Nyíregyházán azt mondta: azért nem támogatják a fejlesztési források elosztási módját, mert a gazdasági teljesítményhez kötött pályázat alapján a családi gazdálkodóknak mindössze a 6,8 százaléka kap lehetőséget a támogatás elnyerésére, így a hét év alatt elosztható 1400 milliárd forintos forrás legnagyobb részét a tőkeerős gazdasági társaságok kaphatják meg.

A Fideszt is érdekli az olcsóbb áram

A Fidesz magyarázatot vár Gyurcsány Ferenc kormányfőtől arra, hogy az érdekeltségi körébe tartozó Motim Zrt. milyen körülmények között juthatott a hivatalosnál olcsóbban áramhoz. Fónagy János, az ellenzéki párt képviselője érthetetlennek tartja, hogy - miközben az emberek egyre többet fizetnek az áramért - a miniszterelnök egyik cége jelentős díjcsökkentést ért el. A kormányszóvivő válaszában közölte: Gyurcsány Ferenc soha nem avatkozik cégei konkrét ügyeibe. Budai Bernadett hangsúlyozta: ennek ellenkezőjét állítani rágalmazás.

Április 7-én sztrájkolna a BKV-sok

A tervezett járatritkítások miatt sztrájkba lépnek a BKV-szakszervezetek április 7-én üzemkezdettől 13 óráig - közölte a BKV. Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökhelyettese azt mondta: mintegy 20 szakszervezet jelezte, hogy részt vesz a munkabeszüntetésben, ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre.

Visszavárják a rendőröket

Visszatérhetnek a testülethez azok az egykori határőrök és rendőrök, akik nyugdíjazásuk miatt vagy más okból hagyták el az állományt. Az erről szóló felhívás a rendőrség internetes oldalán jelent meg. Bencze József országos rendőrfőkapitány közleménye alapján a szervezet így biztosítaná a hivatásos állomány utánpótlását.

Kisorsolták a médiakuratóriumok civil delegálóit

Kisorsolták a médiakuratóriumok civil delegálóit. Három jelölő szervezet két közszolgálati médium kuratóriumába is delegálhat tagot, miután az elosztható helyek számánál többen jelentkeztek a Magyar Rádió, a Magyar Televízió, vagy a Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány döntéshozó fórumának egy-egy helyére.

A címlapról ajánljuk