INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kész életveszély Budapesten és környékén élni

Infostart / InfoRádió
A fővárosban és környékén az országos átlagnál több érszűkületes beteg él, akik fokozott szívinfarktus- vagy agyvérzésveszélynek vannak kitéve - összegezte a Magyar Hypertonia Társaság országos felmérésének eredményét a fővárosi Szent Imre Kórház főorvosa. Bár a betegség sokáig tünetmentes, az érszűkületes betegek csaknem egyharmada öt éven belül szív- és érrendszer betegségben meghal.

Budapesten és Pest megyében gyakoribb az érszűkület, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik előfutára - mondta az InfoRádióban Farkas Katalin, a Szent Imre Kórház főorvosa. Míg egy országos vizsgálat során Magyarország-szerte a vizsgált emberek 14 százalékánál fedeztek fel perifériás érbetegséget, Közép-Magyarországon az arány 17 százalék volt.

A szakember szerint a stressz vagy a zajártalom, illetve a szennyezett környezet is hozzájárulhat a kedvezőtlen mutatókhoz. A kór esélyét a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás, valamint a magas vérnyomás is növeli.

Az érszűkületes betegek többségénél kialakul valamilyen más szív- és érrendszeri betegség is, sőt 25-30 százalékuk öt éven belül belehal ezek valamelyikébe, épp ezért érdemes részt venni a szűréseken, ahol már tünetmentes állapotban is ki tudják mutatni a perifériás érbetegséget. Szűrést Budapest számos kórházában végeznek.

Hanganyag: Torda Júlia


A címlapról ajánljuk