eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A bécsi nagykövet is egyeztet a behajtani tilos táblákról

Egyeztetést kezdett a bécsi magyar nagykövetség azoknak a magyar településeknek a polgármestereivel, ahol korlátozott a határátlépési lehetőség az osztrák oldalra. Hamarosan Burgenland tartomány vezetőivel is felveszik a kapcsolatot a magyarok.

Magyarország 2007 végén lett a schengeni övezet része. Sokan várták már a napot, amikortól okmányok felmutatása és határellenőrzés nélkül lehet átmenni a szomszédos uniós országok egy részébe, az osztrák határhoz közel eső települések lakóit azonban sok helyen csalódás érte.

Bár a schengeni alapelvek szerint egy, az övezethez tartozó országból egy másikba bárhol szabadon át lehet kelni, Ausztria több határ menti településén táblák jelentek meg, amelyek tiltják a gépjárművel történő behajtást, a magyaroknak így továbbra is nagy kerülőt kell tenniük.

A probléma december 21., azaz a csatlakozás óta még nem oldódott meg, Magyarország bécsi nagykövetének helyettese ezért egyeztetést kezdeményezett, először a magyarországi települések vezetőivel, később azonban felveszi a kapcsolatot az osztrák oldal illetékeseivel is.

Horváth Tamás elmondta: a schengeni csatlakozással a közlekedési korlátozások nem szűnnek meg, bár az azóta kihelyezett táblák eltávolításáról tárgyalni kell. Szerinte a probléma gyorsan megoldható, a rendezést azonban nem Brüsszeltől vagy a két ország vezetőitől kell várni, hanem helyi szinten kell elérni.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×