INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A bécsi nagykövet is egyeztet a behajtani tilos táblákról

Infostart / InfoRádió
Egyeztetést kezdett a bécsi magyar nagykövetség azoknak a magyar településeknek a polgármestereivel, ahol korlátozott a határátlépési lehetőség az osztrák oldalra. Hamarosan Burgenland tartomány vezetőivel is felveszik a kapcsolatot a magyarok.

Magyarország 2007 végén lett a schengeni övezet része. Sokan várták már a napot, amikortól okmányok felmutatása és határellenőrzés nélkül lehet átmenni a szomszédos uniós országok egy részébe, az osztrák határhoz közel eső települések lakóit azonban sok helyen csalódás érte.

Bár a schengeni alapelvek szerint egy, az övezethez tartozó országból egy másikba bárhol szabadon át lehet kelni, Ausztria több határ menti településén táblák jelentek meg, amelyek tiltják a gépjárművel történő behajtást, a magyaroknak így továbbra is nagy kerülőt kell tenniük.

A probléma december 21., azaz a csatlakozás óta még nem oldódott meg, Magyarország bécsi nagykövetének helyettese ezért egyeztetést kezdeményezett, először a magyarországi települések vezetőivel, később azonban felveszi a kapcsolatot az osztrák oldal illetékeseivel is.

Horváth Tamás elmondta: a schengeni csatlakozással a közlekedési korlátozások nem szűnnek meg, bár az azóta kihelyezett táblák eltávolításáról tárgyalni kell. Szerinte a probléma gyorsan megoldható, a rendezést azonban nem Brüsszeltől vagy a két ország vezetőitől kell várni, hanem helyi szinten kell elérni.

Hanganyag: Litauszky Balázs

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk