INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Erdő Péter: "A kereszténység egyetlen, nagy esemény"

InfoRádió / MTI
A feltámadás igazságának fényében nincs reménytelen helyzet egyetlen ember, nép vagy közösség számára sem. Ha bízunk abban, hogy Istennek terve van velünk, akkor nem illúzió számunkra a húsvét öröme, hanem a boldogság kiapadhatatlan forrása - mondta Erdő Péter húsvét vasárnapi szentmiséjén Esztergomban.

"Nem hiszünk a feltámadásban igazán, ha nem halljuk ki belőle a missziós parancsot. Mert a kereszténység nem filozófia, nem életbölcsesség. A kereszténység esemény. Egyetlen, nagy esemény" - tette hozzá a bíboros a bazilikában.

Erdő Péter kijelentette, ha Jézus feltámadását az egyház az első tanítványok örömével hirdeti, akkor sok mai ember fog hallgatni a szavára, mert tanúságot tesz egy eseményről, amely az egész világban mindennek megadja az értékét és értelmét.

"Ha őszintén és tisztességesen, minden bajunkat elismerve kiemelkedünk a közönyből és a szétszórtságból, ha megtanulunk lemondani pillanatnyi önzésünkről és hasznunkról, ha megtanulunk áldozatot hozni legalább a hozzánk közelállók érdekében, ha bízunk abban, hogy Isten velünk van és terve van velünk, akkor nem illúzió számunkra a húsvét öröme, hanem a megmaradás és a boldogság igazi záloga és kiapadhatatlan erőforrása" - ezekkel a gondolatokkal zárta húsvét vasárnapi szentmiséjét Erdő Péter.

Szeretet a félelem ellen

"Ne féljetek, higgyetek Istenben" - idézte Jézus szavait a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke vasárnap a debreceni Református Nagytemplomban.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvét csodálatos titkának nevezte, hogy a kereszthalál után feltámadott Jézus lényege nem változott meg, de megváltozott a halál lényege.

A félelmet nem lehet bátorsággal legyőzni. A félelemnek csak és kizárólag a szeretet az ellentéte. A szeretet tudja legyőzni a halálos magányosságot - hangoztatta.

Ezért mondja Jézus: Ne féljetek!, és akiket így szólít meg, azoknak az élete valóban megváltozott - hirdette a püspök.

A legszebb közügy


"A hit nem privatizálható, a hit, Jézus Krisztus ügye közügy" - mondta Ittzés János, a Magyar Evangélikus Egyház elnök-püspöke ünnepi prédikációjában húsvét vasárnap Győrött, az Evangélikus Öregtemplomban.

Ittzés János szentbeszédében hangoztatta: Krisztus valóban feltámadt mindannyiunkért, az egész világ megváltásáért. Ezért szerinte nem elfogadható az az álláspont, hogy a hit mindenkinek a legbensőbb magánügye. Ellenkezőleg: a legszélesebb közügy.

Az isteni hatalom jelen van, és áthatja a köznapi élet erkölcsétől az üzleti etikán át a hálószobák titkáig létünk minden pillanatát - mutatott rá Ittzés János.

Lehet tehát privatizálni a bankokat, a gyárakat, akár a kórházakat is - folytatta -, de nem lehet magánüggyé leminősíteni a hitet, amely mindnyájunk legszentebb közügye.

A címlapról ajánljuk