eur:
393.47
usd:
368.67
bux:
65765.96
2024. április 23. kedd Béla

Magyar Bálint: "A népszavazás eredménye bénító hatással van a reformokra"

Nem történt olyan szabálytalanság az SZDSZ tavalyi tisztújító küldöttgyűlésén, amely befolyásolta volna az elnökválasztás kimenetelét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Magyar Bálint, az SZDSZ ügyvivője a párt belső jelentésére alapozva. A liberális párt politikusa ugyanakkor elképzelhetőnek tartja az elnökválasztás megismétlését.

A két elnökjelölt, és azok közvetlen stábja nem volt érintett a Szabad Demokraták Szövetségének tavalyi tisztújító küldöttgyűlésen történt szabálytalanságokban - mondta a párt ügyvivője az InfoRádió Aréna című műsorában. Magyar Bálint hozzátette: a lefolytatott belső vizsgálat feltárta, hogy a két napon át négy küldött helyett mások szavaztak.

A vizsgálat során harminc küldöttet kérdeztek meg: hallottak-e arról, hogy Kóka János érdekében történt a csalás, de erre mindegyikük nemmel válaszolt. Többen voltak ellenben olyanok, akik azt mondták: úgy tudják, Fodor Gábor érdekében szervezkedtek - közölte a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

A szabad demokraták ügyvivője elmondta: az ügyet egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei SZDSZ-es pattintotta ki, aki elégedetlen volt Kóka Jánossal, és úgy gondolta, hogy "borít". Eközben a politikusnak konfliktusa volt a megyei elnökkel is, akiről azt állította: arról beszélt, hogy Kóka János érdekében szervezkedtek. Ettől azt remélte, hogy az elnököt is magával ránthatja - fogalmazott Magyar Bálint.

Az ügyvivő szerint ekkortól a folyamat önmagát gerjesztette: a személyi konfliktus miatt viszonylag megosztott SZDSZ-ben Fodor Gábor hívei abban bíznak, hogy a küldöttgyűlésen történt szabálytalanságok ügye elvezethet egy újabb tisztújításig.

Nagy a valószínűsége, hogy tényleg lesz tisztújítás, hiszen a párton belül jelentős csoportok támadják a vezetést, és kérdőjelezik meg annak legitimitását - közölte Magyar Bálint. A politikus hangsúlyozta: nem azért tartanának előrehozott választást, mert a korábbi alkalmával történt szabálytalanságok befolyásolták az eredményt, hanem azért, mert egyesek erőteljesen szorgalmazzák azt.

Reformok nélkül nem megy

Az SZDSZ ügyvivője szerint bénító hatással van a kormány által elindított reformokra a március 9-i népszavazás eredménye. Magyar Bálint hozzátette: egy kormány mindig kockázatot vállal a reformok megindításával, mivel azok eredménye csak később jelentkezik, míg az érdeksérelmek, amiket a változások okoztak, azonnal megmutatkoznak.

A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára hangsúlyozta: letöri a kormány cselekvő kedvét, ha politikai vereségként is értékelhető népszavazást tartanak annak tevékenységéről, és további referendumokkal fenyegetnek a reformok megindításának azon szakaszában, amikor még mindenki bizonytalan.

A reformok nélkül viszont az ország tönkremegy - jelentette ki a szabad demokraták ügyvivője.

Az egészségügyi reform kapcsán még nem döntött a kormány, a koalíciós pártok tárgyalnak - mondta Magyar Bálint, hozzátéve: az SZDSZ viszi tovább azokat.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×