eur:
393.29
usd:
367.73
bux:
67257.97
2024. április 26. péntek Ervin

A szabálytalan beépítés akadályozza a balatoni vízszabályozást

Jelenleg magas a Balaton vízszintje, hiába volt csapadékszegény az elmúlt hónapok időjárása. Mindez a tavalyi tartalékolásnak köszönhető - nyilatkozta az InfoRádiónak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Csonki István azonban hangsúlyozta: a vízügyi szakemberek igyekeznek elkerülni a vízleeresztést, mert a meteorológiai előrejelzések száraz nyarat ígérnek.

Jelenleg 112 centiméter a Balaton vízállása, ez 2 centiméterrel magasabb, mint a felső szabályozási szint - mondta az InfoRádióban a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Ennek ellenére jelenleg nem engedik le a szakemberek a vizet, mert tavasszal és nyáron az előrejelzések szerint az átlagosnál szárazabb hónapok jönnek.

Csonka István elmondta: a Balaton környékének szabálytalan beépítése akadályozza a vízügyi szakemberek munkáját, ugyanis nincs lehetőség a víz tartalékolására. Ha a nyaralókat a szabályoknak megfelelően építették volna fel, akkor a 120 centiméteres vízállás még nem okozna gondot. Jelenleg viszont már 115 centinél el kell kezdeni a vízleeresztést.

Az igazgató rámutatott: a Balatonnak, mint minden tónak, megvan a természetes vízjárása. Azaz ősszel apad, tavasszal viszont felduzzad. A folyamatot sok dolog befolyásolja, idén például a meleg idő miatt már februárban elkezdett párologni a tó. A tavaszi és nyári csapadékmennyiség pedig változó mennyiségű, idén az előrejelzések szerint csapadékszegény hónapok jönnek.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×