INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

A szabálytalan beépítés akadályozza a balatoni vízszabályozást

Infostart / InfoRádió
Jelenleg magas a Balaton vízszintje, hiába volt csapadékszegény az elmúlt hónapok időjárása. Mindez a tavalyi tartalékolásnak köszönhető - nyilatkozta az InfoRádiónak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Csonki István azonban hangsúlyozta: a vízügyi szakemberek igyekeznek elkerülni a vízleeresztést, mert a meteorológiai előrejelzések száraz nyarat ígérnek.

Jelenleg 112 centiméter a Balaton vízállása, ez 2 centiméterrel magasabb, mint a felső szabályozási szint - mondta az InfoRádióban a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Ennek ellenére jelenleg nem engedik le a szakemberek a vizet, mert tavasszal és nyáron az előrejelzések szerint az átlagosnál szárazabb hónapok jönnek.

Csonka István elmondta: a Balaton környékének szabálytalan beépítése akadályozza a vízügyi szakemberek munkáját, ugyanis nincs lehetőség a víz tartalékolására. Ha a nyaralókat a szabályoknak megfelelően építették volna fel, akkor a 120 centiméteres vízállás még nem okozna gondot. Jelenleg viszont már 115 centinél el kell kezdeni a vízleeresztést.

Az igazgató rámutatott: a Balatonnak, mint minden tónak, megvan a természetes vízjárása. Azaz ősszel apad, tavasszal viszont felduzzad. A folyamatot sok dolog befolyásolja, idén például a meleg idő miatt már februárban elkezdett párologni a tó. A tavaszi és nyári csapadékmennyiség pedig változó mennyiségű, idén az előrejelzések szerint csapadékszegény hónapok jönnek.

Hanganyag: Sánta András


A címlapról ajánljuk