eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Útfelújítás budapesti módra: a munka végén lehet elölről kezdeni

Alig fejeződött be a fővárosi útrekonstrukciós program, már megjelent az első kátyú a Soroksári út néhány éve felújított szakaszán. Szakértő szerint az úgynevezett szőnyegezett utak 5-10 évig bírják, így várható, hogy a most aszfaltozott nagy terhelésű főutak hamarosan megint megjelennek a kátyúk.

Demszky Gábor főpolgármester tavaly augusztus 31-én adta át a teljes hosszában felújított Soroksári utat, ám fél évre rá már megjelent az első kátyú Budapest egyik legfontosabb főútján. A Soroksári utat több szakaszban újították fel, az első - a Tinódi utca és a Haller utca közötti - szakaszt 2003. október 31-én adták át. A négy és fél éve felújított út külső sávja idén télen több helyen felrepedezett, és március elején megjelent az első kátyú is.

Csanádi Csaba, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közútfenntartási igazgatója elmondta, hogy a kátyút szerdán ideiglenesen betömték. Hozzátette, hogy az érintett szakasz 2003-ban kapott 4 centiméteres aszfaltborítást, amit mára több helyen kikezdett a forgalom.

"Ezt a felső réteget, főleg a külső sávban, ahol a teherforgalom túlnyomó része bonyolódik, már helyenként megbontotta a forgalom, helyenként előjöttek azok a hibák, amelyek a kivitelezéskor nem derültek ki."

Csanádi Csaba elmondta, hogy az érintett szakaszon úgynevezett szőnyegezés történt, azaz az út betonalapjához a felújítók nem nyúltak, mindössze a felső, néhány centis aszfaltréteget cserélték ki. Az így felújított útnak a forgalom nagyságától függően 5-10 évig kátyúmentesnek kellene lennie, a teljes útszerkezet-felújítások esetén pedig 10-15 évig kellene bírnia a burkolatnak az igénybevételt.

Kérdésre nem tudta megmondani, hogy az elmúlt évek útfelújítási programjában mekkora volt a szőnyegezés és mekkora a teljes útszerkezet-felújítás aránya.

Az InfoRádió megtudta, hogy az érintett szakaszra mindössze egy éves garanciát adott a kivitelező, így a javítást az FKF Zrt. pénzén kell elvégezni.

Szakértők szerint, ha az első útfelújítások már a várható minimális élettartam alatt fél évvel elkezdenek kátyúsodni, akkor az elmúlt években szőnyegezett főutak a következő években várhatóan sorra megadják magukat és néhány éven belül újra merő kátyú lesz a főváros főúthálózat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×