eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tölgyessy: A "putyinizmus szelleme" lebeg a magyar politikában

Magyarországon komoly problémák vannak a modernizált parlamentarizmus rendszerével - véli Tölgyessy Péter. A politikai elemző az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Friedrich Ebert Alapítvány konferenciáján úgy fogalmazott: a "putyinizmus szelleme" és a prezidenciális elemek egyre gyakrabban jelennek meg a magyar politikában.

Világtendencia, hogy kezd kialakulni egy olyan rendszer, amelyben a parlamentáris vezetők közvetlenül kommunikálnak a néppel - mondta Tölgyessy Péter az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Friedrich Ebert Alapítvány konferenciáján az InfoRádiónak. Hozzátette: a leghagyományosabb, az angol parlamentarizmusban is megjelenik ez a prezidenciális elem.

A politikai elemző szerint a rendszer lényege, hogy közvetett a kapcsolat a politikus és a választók között, vagyis először van egy parlamenti választás, és a többség adja a miniszterelnököt. A kormányfőnek tehát közvetlenül a parlamentet kell meggyőznie az igazáról, majd négy év múlva kiállni a választók elé.

Ez a rendszer azonban állandóan átnyúl a parlament feje fölött, és a népet próbálja megszólítani közvetlenül - hangsúlyozta Tölgyessy Péter. Kifejtette: Kelet-Európában ehhez hozzátevődik az is, hogy a politikus közvetlen kapcsolatban van a közjóval. Itt jön elő a Putyin-rendszer, ugyanis a leköszönő orosz elnök hangsúlyozta azt, hogy ő maga Oroszország - tette hozzá.

"Csak, mert én gondolom"

A politikai elemző úgy vélekedett: ez egy veszélyes elfajulása a szerkezetnek, és a magyar rendszerben is vannak ilyen elemek. Tölgyessy Péter szerint a tendenciák megvannak, de Magyarországon nem lesz olyan fordulat, mint az oroszoknál volt, és ez a rendszer tartósan nem valósulhat meg.

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is közvetlenül akar kommunikálni a választókkal, és szeretnének kikerülni a folyamatos versenyhelyzetből - közölte az elemző.

Tölgyessy Péter kiemelte: meg kell győzni a nyilvánosságot, hogy miért jó egy program, először a parlament, majd a sajtó elé állva. Putyinnál erre a kérdésre az a válasz: csak, mert én így gondolom - tette hozzá.

A parlamentarizmus lényege, hogy aki közhatalmat akar gyakorolni, annak vitában meg kell védenie az igazát. Ez egy nagy előny, mert korrekciókra kényszerít, és az emberek előtt meg kell magyarázni, hogy minek mi az előnye - fejtette ki.

Az elemző hozzátette: ha egy kormánytöbbség azt gondolja valamiről, hogy az a közjó, de nem tudja róla meggyőzni a közvéleményt, akkor garantált, hogy elveszíti a következő választást.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×