eur:
392.62
usd:
365.73
bux:
66870.01
2024. április 26. péntek Ervin

Szerbia tiltakozik a magyar álláspont ellen - a nap legfontosabb hírei

Szerbia diplomáciai jegyzékben tiltakozott az ellen, hogy Magyarország elismerte Koszovó függetlenségét. Belgrád rosszallása jeléül hazahívta a budapesti szerb nagykövetet.

A Külügyminisztérium szerda kora délután jelentette be, hogy Magyarország elismerte a független Koszovót; a kabinet ezzel párhuzamosan felkérte a külügyminisztert, hogy kezdeményezze az államfőnél a diplomáciai kapcsolatok felvételét az új állammal. Közben a Vajdasági Magyarok Szövetsége megismételte: arra kéri a szerb kormányt, hogy tegyen meg mindent a délvidéki magyarok biztonsága érdekében. Pásztor István, a szervezet elnöke azt mondta: Koszovó függetlenségének magyar elismerése régóta várt döntés, de ennek nem lehet semmilyen negatív következménye a délvidéki magyarok számára.

A módosított konvergenciaprogramban szereplő 2,8 százalékról 2,4 százalékra csökkentette a kormány a bruttó hazai termék idei növekedésére vonatkozó prognózisát - jelentette be a pénzügyminiszter. Veres János azt is közölte: a kabinet a korábbi 4,8 százalékról 5,9 százalékra emelte idei inflációs várakozását. A miniszter elsősorban a világgazdasági körülményekkel, az Egyesült Államok, valamint az uniós tagországok növekedési kilátásainak romlásával, és a hitelpiaci zavarokkal indokolta a kedvezőtlenebb prognózist. A Fidesz szerint a kormány újabb bizonyítékát adta hiteltelen, rossz gazdaságpolitikájának.

Évi 360 milliárd forint költségkihatással járó, határozott adócsökkentést tart szükségesnek 2009-ben és 2010-ben a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. Futó Péter, a szervezet társelnöke azt mondta: a következő két évben meg kell szüntetni a vállalkozások négy százalékos különadóját, miközben a munkaadókat terhelő tb-járulékot 3-3 százalékponttal kell mérsékelni. Úgy vélte: javaslataik beilleszthetők a későbbi adóreformba.

Januárban a bruttó átlagkeresetek másfél, a nettó átlagkeresetek 0,2 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A tájékoztatás szerint a reálkeresetek 12 hónap alatt 6,8 százalékkal csökkentek.Továbbra sincs végleges döntés a népszavazás miatt kieső vizitdíj pótlásáról; az egyeztetések a jövő héten folytatódnak. Ezt az egészségügyi miniszter közölte, miután tárgyalt a szakmai szervezetek képviselőivel. Horváth Ágnes hangsúlyozta: továbbra is azt szeretnék, hogy a társadalombiztosítási alapból biztosítsák a forrásokat erre a célra. Megismételte: a házi gyermekorvosoknak szolidárisnak kell lenniük, ezért továbbra is azt javasolja, hogy az ő vizitdíj-kompenzációjukat osszák szét az összes háziorvosi praxis között. Nem sokkal korábban a Házi Gyermekorvosok Egyesülete tiltakozott a vizitdíj-kompenzáció tervezett elvétele ellen. A szervezet közleményében hangsúlyozza: mivel a gyermekellátásért eddig sem kellett vizitdíjat fizetni, jogtalan lenne, ha az erre szánt összeget megvonnák tőlük. Az egyesület tiltakozását a Magyar Orvosi Kamara is támogatja és nem ért egyet a tárca javaslatával a Fidesz sem.

Pert indít és versenyhivatali eljárást kezdeményez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellen Debrecen önkormányzata, hogy a háziorvosok megkaphassák a vizitdíj miatt kieső bevételt. Kósa Lajos, a település polgármestere elmondta: álláspontjuk szerint az egészségbiztosító visszaél gazdasági erőfölényével és tisztességtelen piaci magatartást tanúsít, amikor úgy köt szerződést a háziorvosokkal, hogy annak feltételeit bármikor egyoldalúan módosíthatja. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem kívánt reagálni a polgármester bejelentésére.

Vizsgálatot indított az ügyészség, mert a Zuschlag-ügy nyomozásánál felmerült, hogy az MSZP volt országgyűlési képviselője tudott arról: titkos módszerekkel gyűjtenek adatokat róla. Az Index internetes portál értesüléseit megerősítette a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Fazekas Géza közölte: a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen befejeződött a Zuschlag János és 15 társa ellen indított nyomozás. Hozzátette: több tanúvallomásban is voltak olyan utalások, amelyek szerint Zuschlag János tudott arról, hogy titkos adatgyűjtés is folyik ellene. Hangsúlyozta: az ügyészségnek kötelessége vizsgálni az ügyet. Az Index korábban azt írta: a Zuschlag-ügy nyomozásánál arról is kérdezték a tanúkat, hogy szerepet játszhatott-e az egykori szocialista képviselő informálásában Szilvásy György polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter. Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×