eur:
393.3
usd:
367.94
bux:
65897.55
2024. április 24. szerda György

Oltsa le a villanyt, és nézzen csillagokat!

A Magyar Csillagászati Egyesület a Világítástechnikai Társasággal közösen hirdeti meg március 29-re az "Egy órát a Földért!" nevű akciót. Ennek lényege, hogy a csatlakozó településeken egy órára kikapcsolják a nélkülözhető világítást. Energiatakarékosság és a fényszennyezés csökkenése az eredmény.

Az akciót először tavaly március végén tartották meg az ausztráliai Sidney-ben. Ott annyi fényt tudtak lekapcsolni, hogy ezáltal 5 százalékkal csökkent az energiafogyasztás abban az órában - mondta az InfoRádióban Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesülte elnöke.

A magyarországi akció célja azonban nem csak a megtakarítás, hanem az is, hogy feltárják a csillagos eget a városlakók előtt. Budapest fényei általában 100 kilométeres körzetben fedik el a csillagokat, egy ilyen program alatt azonban sok csillag láthatóvá válik.

Az egyesület ez alkalomból tájékoztatást is ad majd az embereknek a csillagokról.

Sok fény felesleges

Sok helyen fölösleges a közvilágítás, díszkivilágítás, sőt a Világítástechnikai Társaság elnöke olyan eltúlzott budapesti díszkivilágításról is tud, amelyet hatósági beavatkozással kellene csökkenteni. Nagy János, a társaság elnöke elmondta: Budapesten 1,2 megawattnyi energiát lehetne megtakarítani az akcióval.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy sok irodaépületet túlvilágítanak a tervezők. A budai Lánchíd Irodaház például úgy ki van világítva, hogy az már tönkreteszi a Budai Vár és a Lánchíd látványát is.

A városok túlzott kivilágítása emellett árt az élővilágnak is, például rontja a madarak tájékozódási képességét.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Már korábban is ismert volt, hogy az idei nem a Tesla éve lesz, hiszen lassuló eladásokkal küzd a cég, miközben igyekszik új termékeket bevezetni és ezzel új növekedési korszakot indítani. A vállalat problémáit az is jelzi, hogy az idei évben több mint 40 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama, jelentősen alulteljesítve az S&P 500 indexet. A befektetői félelmek beigazolódtak a vállalat első negyedéves gyorsjelentésével, gyakorlatilag minden fontosabb soron visszaesésről számolt be a cég, ráadásul az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Az árfolyam ennek ellenére mégis több mint 13 százalékot emelkedett a gyorsjelentést követően, miután a cég újabb ígéreteket tett a jövőbeli olcsóbb járműveivel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×