INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Oltsa le a villanyt, és nézzen csillagokat!

Infostart / InfoRádió
A Magyar Csillagászati Egyesület a Világítástechnikai Társasággal közösen hirdeti meg március 29-re az "Egy órát a Földért!" nevű akciót. Ennek lényege, hogy a csatlakozó településeken egy órára kikapcsolják a nélkülözhető világítást. Energiatakarékosság és a fényszennyezés csökkenése az eredmény.

Az akciót először tavaly március végén tartották meg az ausztráliai Sidney-ben. Ott annyi fényt tudtak lekapcsolni, hogy ezáltal 5 százalékkal csökkent az energiafogyasztás abban az órában - mondta az InfoRádióban Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesülte elnöke.

A magyarországi akció célja azonban nem csak a megtakarítás, hanem az is, hogy feltárják a csillagos eget a városlakók előtt. Budapest fényei általában 100 kilométeres körzetben fedik el a csillagokat, egy ilyen program alatt azonban sok csillag láthatóvá válik.

Az egyesület ez alkalomból tájékoztatást is ad majd az embereknek a csillagokról.

Sok fény felesleges

Sok helyen fölösleges a közvilágítás, díszkivilágítás, sőt a Világítástechnikai Társaság elnöke olyan eltúlzott budapesti díszkivilágításról is tud, amelyet hatósági beavatkozással kellene csökkenteni. Nagy János, a társaság elnöke elmondta: Budapesten 1,2 megawattnyi energiát lehetne megtakarítani az akcióval.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy sok irodaépületet túlvilágítanak a tervezők. A budai Lánchíd Irodaház például úgy ki van világítva, hogy az már tönkreteszi a Budai Vár és a Lánchíd látványát is.

A városok túlzott kivilágítása emellett árt az élővilágnak is, például rontja a madarak tájékozódási képességét.

Hanganyag: Szabó ZsuzsaA címlapról ajánljuk