eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Magyarország elismerte Koszovó függetlenségét

Magyarország elismerte a független Koszovót - jelentette be ez erről szóló kormánydöntés után Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára szerdán, Budapesten.

A kormány Koszovó elismerésével párhuzamosan felkérte a külügyminisztert, hogy tegyen előterjesztést az államfőnek a diplomáciai kapcsolatok felvételéről az új független állammal - tette hozzá.

A tervek szerint a Pristinában - az ENSZ koszovói missziója alatt - már ma is működő diplomáciai misszió alakul majd át magyar nagykövetséggé - mondta az államtitkár.

A szerb kormány abban érdekelt, hogy ne érje atrocitás a vajdasági magyarságot az elismerés miatt. Magyarországnak és Szerbiának is kiemelt figyelmet kell fordítani a területükön élő kisebbségekre - mondta az MTI kérdésére az államtitkár.

A magyar Külügyminisztérium felhívta a szerb hatóságok figyelmét arra, hogy fokozott figyelmet és védelmet biztosítsanak a vajdasági magyarságnak - tette hozzá.

Átmenetileg romolhat a magyar-szerb viszony

Az államtitkár nem tartja kizártnak, hogy a kétoldalú kapcsolatok intenzitása átmenetileg csökkeni fog. Horváthné Fekszi Márta ezt arra reagálva mondta, hogy a szerb külügyminiszter szerdán kijelentette: nem számíthatnak jó kapcsolatokra Szerbiával azok az országok, amelyek elismerik Koszovó függetlenségét

A magyar kormány a döntés meghozatala előtt egyeztetett a parlamenti pártokkal, így teljes külpolitikai konszenzus van a magyar politikában Koszovó kérdésében. Magyarország azt szerette volna, hogy békében érjenek véget a március 15-i ünnepségek a magyarok lakta határon túli területeken, ezért hozta meg most a döntést - mondta az államtitkár.

Hármas közös nyilatkozat

A Külügyminisztérium azon dolgozott, hogy Magyarország Szerbia szomszédjaival együtt ismerje el Koszovót. Ennek jegyében született meg a magyar-bolgár-horvát közös nyilatkozat szerdán. A nyilatkozat kifejezi, hogy fenn akarják tartani a jószomszédi viszonyt, és mindhárom szomszéd abban érdekelt, hogy Szerbia az európai úton maradjon - hangsúlyozta az államtitkár.

Magyarország az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval is egyeztetett a kérdésről az elismerés előtt - fűzte hozzá.

Koszovó február 17-én kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától. Azóta világszerte mintegy harminc ország ismerte el az új államot, köztük több mint egy tucat uniós tagállam.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×