INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Botrány: zoknijában csempészte be a választási cédulákat

InfoRádió / MTI
Zoknijából próbált a leadott voksokhoz plusz cédulákat hozzácsempészni Perpignan egyik körzetének szavazatszámlálásakor a választási bizottság elnöke a francia helyhatósági választások második fordulójában.

Vasárnap este a spanyol határ közelében fekvő Perpignan kormánypárti polgármesterét, Jean-Paul Alduy szenátort szoros versenyben a szavazatok 45,48 százalékával választották újra. A 110 ezer lakosú városban 42 ezren járultak az urnákhoz, és 574 szavazaton múlt a győzelem.

A baloldal négy pártja, a Zöldek, a katalán szervezetek és a centrista párt közös jelöltje, Jacqueline Amiel-Donat másnap sajtótájékoztatón az eredmény törlését és a választások megismétlését követelte, mivel a négyes számú szavazóhelyiségben a számlálóbizottság elnökét választási csaláson kapták rajta.

Jean-Pierre Dreno államügyész a France Info hírrádióban elmondta, hogy a szavazatok összeszámlálásakor a bizottság egyik tagja rajtakapta az elnököt - aki mellesleg az újraválasztott polgármester listáján szereplő egyik önkormányzati képviselő testvére -, amint két szavazócédulát próbált hozzátenni a leadott szavazatokhoz.

Kínos

A leleplezett elnök zavarában megpróbált bezárkózni a vécébe, de addigra a helyszínre kiérkező rendőrök ebben megakadályozták és egy külön helyiségbe kísérték. Eközben több szemtanú is látta, amint a zoknijába és zsebébe rejtett szavazócéduláktól próbált éppen megszabadulni.

A férfit választási csalás gyanújával letartóztatták, de a két becsempészett szavazócédula félretételével a választási bizottság, a bíróság elnökének elnökletével, befejezte a szavazatszámlálást.

Az ellenzék szerint elfogadhatatlan, hogy a két cédula miatt egyetlen személy öt év börtönbüntetést kockáztat, miközben az eset "csak a jéghegy csúcsa egy klánfőnök által irányított maffiarendszerben".

A vesztes jelölt a polgármestert lemondásra szólította fel. Szerinte számos egyéb szabálytalanság is történt, ezért arra kérte a szemtanúkat: minél többen tanúskodjanak annak érdekében, hogy "a városban uralkodó félelem véget érhessen".

Tüntetés zoknival

Jacqueline Amiel-Donat azt javasolja minden demokratának, hogy zoknival a kezében tüntessen a polgármesteri hivatal előtt a városban tapasztalható antidemokratikus gyakorlatok ellen.

A magát áldozatnak tekintő újraválasztott polgármester szerint az eset kizárólag a választási bizottság elnökének "őrületével" magyarázható. A szenátor-polgármester meg kívánja várni a bíróság döntését, majd feljelentést tesz, ugyanis szerinte őt érte hátrány, nem az ellenzéket.

Perpignanban 66 szavazóhelyiség volt, és csak egyben volt választási csalás, amelyre hivatkozva az ellenzék kétségbe akarja vonni a teljes választás törvényes voltát - fejtegette Jean-Paul Alduy a France Info hírrádióban.

A címlapról ajánljuk