eur:
391.05
usd:
366.11
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az unió legfontosabb értéke a béke

A három legfontosabb érték a béke, a természet és környezet tisztelete, valamint a szociális egyenlőség és szolidaritás - derül ki a 27 európai uniós tagállamban végzett felmérésből. Magyarországon is ezek állnak az élen, vannak azonban olyan területek, amelyek megítélése itthon jelentősen eltér a többi országétól - derült ki a TNS közvélemény-kutató legutóbbi Eurobarométer felmérésből.

A béke az Európai Unió legfőbb értéke, de rendkívül fontos a természet és környezet tisztelete, valamint a szociális egyenlőség és szolidaritás - mondta az InfoRádiónak a TNS Hungary közvélemény-kutató vezérigazgatója.

Duránszkai Gábor szerint nem is ez a meglepő, hanem az, hogy az egyes országokban mennyire különböző értékek születtek a liberális és nemzeti értékekről.

A szabad gondolkodás kérdésében Magyarország 16 százalékos eredménye lényegesen elmarad a 37 százalékos uniós átlagtól. A TNS vezérigazgatója közölte: ez alapvetően liberális érték, az ilyenekben pedig a magyar társadalom visszafogottabb. Ennek oka az lehet, hogy a liberális gondolkodásmód kifejlődésénekorganikus útja Magyarországon az utóbbi időben több törést szenvedett.

Az értékrendek nagyon átpolitizálódtak: bár a liberalizmus népszerű volt a rendszerváltozás idején, még sincsenek mély gyökerei - magyarázta Duránszkai Gábor, hozzátéve: Magyarország a "tolerancia és a nyitottság másokkal szemben" kérdésében is jelentősen elmarad az európai átlagtól.

Máshol vezetünk


A kulturális sokszínűséget Európában Lettország után Magyarországon tartják a legtöbbre. A közvélemény-kutató cég vezérigazgatója szerint ennek oka, hogy a kelet-európai államok fontosnak és megőrzendőnek tekintik ezt az értéket.

Nagy eltérések mutatkoznak a "haladás és újítás" megítélésében Európa-szerte: 7 és 26 százalék között van. A második értéket Magyarországon mérték, ami nem csoda, hiszen a haladásnak, az újításnak történelmi hagyománya is van: a magyarságtudatnak is része, hogy gyakran más utakat keresünk - tette hozzá Duránszkai Gábor.

A TNS Hungary vezérigazgatója szerint ez mutatkozik meg a reformok körül kialakult hangulatban is, hiszen az emberek nagy része - bár nem feltétlenül értenek egyet az iránnyal - elismeri, hogy szükség van a változásra.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×