eur:
395.49
usd:
366.56
bux:
65613.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kóka a koalíció felmondásával fenyeget

A koalíció felmondásával fenyegetett az SZDSZ elnöke, mert a szocialisták körében egyre többen érvelnek a februárban elfogadott egészségbiztosítási törvény visszavonása vagy elhalasztása mellett.

Kóka János az Indexnek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: ha nincs reform, nincs értelme tovább a koalíciónak.

Az SZDSZ elnöke kiemelte: ha a kormány elbizonytalanodna a reformokban, az helyrehozhatatlan károkat okozna. "Ha a Fidesz újabb népszavazást kezdeményez az egészségügy ellen, fel kell venni a kesztyűt és meg kell nyerni a referendumot" - mondta a liberálisok elnöke az Indexnek.

Kóka János úgy gondolja, hogy minden kritikában van jogos elem, és tanulniuk kell a 3 millió igenből, illetve erőt meríteniük a 700 ezer nemből.

Az internetes lap szerint SZDSZ-es körökben ugyanakkor a kilépés és a koalícióban maradás esélyét jelenleg 50-50 százalékra taksálják. Az Indexnek név nélkül nyilatkozó párttag azt mondta, hogy teljesen értelmetlen és következetlen lenne néhány héttel az egészségbiztosítási törvény elfogadása után visszacsinálni. Ez nem bizonyítana mást, mint hogy a szocialisták az elvesztett népszavazás után egész egyszerűen "belecsináltak a gatyájukba" - idézett pártbeli véleményeket a politikus.

Az SZDSZ-es párttag arról beszélt, hogy az SZDSZ-nek most valamilyen megoldást kellene találnia az egy évvel ezelőtti elnökválasztást befeketítő csalási botrány feloldására.

Már nem akkora az egység?

A kormány és a kormánypárti politikusok korábban szinte egyöntetűen támogatták a több pénztáras rendszert, kétszer is megszavazták az egészségbiztosítás átalakításáról szóló törvényt; ma azonban már nincs ekkora egység.

A népszavazás után megváltozott a befektetői kedv is, igaz az előtte sem volt túl élénk. Az InfoRádióban a Patika Egészségpénztár vezetője, Lukács Marianna korábban azt mondta: a nagy magyarországi biztosítók - a referendum eredménye miatt - tartanak a jövőbeni egészségpénztárak 49 százalékos kisebbségi tulajdonrészének megvásárlásától.

Új kockázatot hozott a népszavazás is, hiszen annak eredményéből kitűnik: az emberek valamit elutasítottak, félnek a változásoktól, bizalmatlanok - közölte Lukács Marianna, aki szerint emiatt a pénztárak nem lesznek képesek ügyfeleket, munkavállalókat, szolgáltatókat maguk mellé állítani.

Lesz-e változás?

A szabad demokrata egészségügyi miniszter, Horváth Ágnes szerint értékelni kell a népszavazás utáni helyzetet.

Sokan gondolkodnak koalíciós körökön belül különböző megoldásokon, hiszen a befektetés szempontjából nehéz helyzetbe hozta Magyarországot a népszavazás eredménye - közölte az egészségügyi tárca vezetője.

Az egészségbiztosítási törvény átalakítását a szocialisták is akarják. Lendvai lldikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a stop.hu-nak adott interjújában úgy fogalmazott: könnyen lehet, hogy az egészségbiztosítási pénztárakat nemcsak többségi, hanem teljes állami tulajdonban kell tartani.

A szocialisták országgyűlési frakcióvezetője hozzátette: senkinek sem érdeke, hogy a népszavazás kezdeményezői által teremtett politikai kockázatot az ország fizesse meg azzal, hogy rossz feltételekkel, áron alul engedi be a befektetőket.

Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus az InfoRádióban azt mondta: a jogszabály módosításáról gondolkodnak a frakción belül.

Ha nincs magánszereplő az egészsgégfinanszírozás rendszerében, attól még a decentralizált szolgáltatásszervezés sokat tud segíteni az ellátás hatékonyságán - hangsúlyozta Kökény Mihály.

Az ellenzék elutasítja

Pesti Imre fideszes parlamenti képviselő szerint az egészségpénztárakról szóló törvénynek nem szabad hatályba lépnie. Egybiztosítós rendszerben is lehet működtetni a társadalombiztosítás rendszerét - jelentette ki a politikus.

A Népszabadság úgy tudja: több szocialista politikus javasolja majd az egészségpénztárakról szóló jogszabály hatálybalépésének elhalasztását, és szóba kerülhet az egészségügyi miniszter távozása is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×