INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

A civil ruhás rendőrnek is viselnie kell azonosítót

Infostart / InfoRádió
Két vizsgálatot indított a budapesti rendőrfőkapitány a március 15-i rendőri fellépések kapcsán. Tóth Gábor a József körúton, egy televíziónak azonosító nélkül nyilatkozó rendőr ellen soron kívüli fegyelmi eljárást kezdeményezett.

Tóth Gábor elmondta: a március 15-én történtekkel kapcsolatban két soron kívüli vizsgálatot rendelt el még vasárnap reggel. A József körúti rendőri művelet során azonosító nélkül nyilatkozó rendőrrel kapcsolatban a vizsgálat megállapította, hogy a rendőr a BRFK Akció osztályának civil ruhás nyomozója.

A rendőrnek az országos főkapitányi intézkedés értelmében a nyakában kellett volna viselnie a rendőrjelvényét, ezt azonban nem tette meg.

Egy másik kereskedelmi televízió szombaton egy szolgálati járműben pihenő rendőrökről rögzített felvételeket. Tóth Gábor elmondta, a vizsgálat megállapította, hogy a négy rendőr szombaton 15 és 16 óra között, a parancsnokuk által elrendelt pihenőidejét töltötte.

Mint mondta, a rendőrök március 15-én hajnali 5 órától 16-án 1 óráig, 20 órán keresztül voltak beosztva, a szolgálati szabályzat alapján 120 perc pihenőidő jár nekik ennyi szolgálat alatt. Ezt a rendőrök parancsnoka két biztosítás között - a Március 15-i téri ünnepség és a Fidesz rendezvénye között - adta ki.

Bencze György országos rendőrfőkapitány arról számolt be, hogy a rendőrség kártérítést követel Budaházy Györgytől és a Blaha Lujza téri radikális rendezvény szervezőitől, a helyszín biztosítása során ugyanis kár keletkezett a rendőrségi eszközökben.

A főkapitány bejelentette: egy 12 fős nyomozócsoportot hoztak létre, feladatuk a helyszínen felvett anyagok elemzése, illetve az azokon szereplő randalírozók azonosítása. Ehhez a lakosság segítségét is várják.

Március 15-én 7500 rendőr több mint ezer rendezvényt biztosított az országban.

Hanganyag: Kálló Izabella


A címlapról ajánljuk