eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyar György az SZDSZ-ről: okirathamisítás is történhetett

Az InfoRádió által megkérdezett jogi szakértő szerint az SZDSZ elnökválasztását meg kell ismételni, ha szabálytalanság történt a tavalyi tisztújítás során. Magyar György ügyvéd felhívta a figyelmet arra is, hogy valószínűleg okirathamisítás történt. Hozzáfűzte, hogy a bíróság is megsemmisítheti az elnökválasztás eredményét és elrendelheti a tisztújítás megismétlését.

Magyar György azt mondta: a választás érvénytelen lehet, ha négy aláírásnak bizonyíthatóan "nincs gazdája". Az okirathamisítás gyanúját a rendőrségnek kell kivizsgálnia.

A szabad demokraták akkor járnak el helyesen, ha a párton belüli vizsgálat eredményét a hatóságok rendelkezésére bocsátják - tette hozzá az ügyvéd.

Magyar György megjegyezte: egy politikai pártnak meg kell fontolnia, hogyan tálalja a vizsgálat megállapításait. Az ügyvéd abban sem lát kivetnivalót, hogy az ügyvivői testület a beszámoló megismerése után nem hoz azonnal döntést, illetve azt nem közli rögtön a nyilvánossággal.

Ha az a négy szavazat számított az eredménynél, akkor valószínűleg meg kell ismételni a választást. Azt azonban most még nem tudjuk, hogy a kérdéses négy szavazat érdemben befolyásolta-e az elnökválasztás végeredményét - tette hozzá.

Nem vesztik érvényüket a már meghozott döntések

A jogi szakértő kiemelte, hogy a pártok törvényességi szempontból nem tartoznak közvetlenül az ügyészség felügyelete alá. Ugyanakkor az ügység keresetet indíthat, ha törvénysértés történik. A szervezet bármely tagja a törvénysértéstől számított 30 napon belül bírósághoz fordulhat, és a bíróság dönti el, hogy a történteket miként kell rendezni. Ezt lehet úgy is, hogy megsemmisíti a korábbi döntést, és összehívja a közgyűlést, illetve az országos tanácsot az új választásra - fűzte hozzá.

Magyar György szerint, mivel jóhiszemű választást kell feltételezni, az azóta hozott döntések nem vesztik érvényüket.

A megyei elnök beszámolója

Az elnökválasztás körülményeit kivizsgáló testület vezetője, Jüttner Csaba, a SZDSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke pénteken azt mondta, hogy négy borsodi küldött nem vett részt a tavalyi tisztújító küldöttgyűlésén, az aláírásuk azonban szerepelt a jelenléti íven.

Szabálytalanság történt, de arra nincs bizonyíték, hogy ezt valaki "megrendelte" volna, valamint arra sem, hogy a jelen nem lévő küldött helyett ténylegesen szavaztak volna - tette hozzá a politikus, aki szerint még kérdés, hogy a szabálytalanság befolyásolta-e az elnökválasztást.

Jüttner Csaba hozzátette: a vizsgálat egyelőre nem zárult le, mert az eredményt először az érintettek elé terjesztik, s csak utána derül ki, meg kell-e ismételni az elnökválasztó küldöttgyűlést.

Február elején pattant ki az ügy


Kóka János még február közepén indított egy belső vizsgálatot, miután a hónap elején a Hír Televízió egyik műsorában elhangzott, hogy tavaly a pártelnök-választáson többen a valódi küldöttek helyett szavaztak Kóka Jánosra. Ezt később az egyik borsodi küldött a nyilvánosság előtt el is ismerte.

Kóka János február közepén úgy fogalmazott: A Szabad Demokraták Szövetségében erős a gyanú, hogy a tavalyi elnökválasztáson és tisztújításon szabálytalanságok történtek.

A pártelnök hozzátette: sem ő, sem a párt vezetése nem tudja, hogy pontosan mi történt, de alapos a gyanú, hogy voltak szabálytalanságok. A történtek kivizsgálását a pártelnök a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökre, Jüttner Csabátra bízta, akinek minderre 30 nap állt a rendelkezésére.

Kóka János korábban az InfoRádióban kiemelte: ha a vizsgálat után az SZDSZ vezető testületeiben bármilyen kétely merül fel a tavalyi választás jogszerűségével kapcsolatban, akkor összehívhatnak egy új küldöttgyűlést, és ő készen áll az újbóli megmérettetésre.

Egy héttel később azonban Kaposváron már mást mondott. Arról beszélt, hogy nem akar lemondani, mivel nem felelős a tavalyi elnökválasztás körül kialakult botrányért.

A távirati iroda információi szerint Fodor Gábor jelenlegi környezetvédelmi és vízügyi miniszter, aki az SZDSZ elnökválasztásán Kóka János riválisa volt még nem döntött arról, hogy adott esetben elindul-e újra az SZDSZ elnöki posztjáért.

Az SZDSZ-ben az elnökválasztáshoz, az ügyvivői testület jóváhagyása után, az országos tanácsot kell összehívni. Ha a tanács szerint is szükséges, akkor meg kell tartani a tisztújítást. De addig még hosszú hónapok telhetnek el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×