INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

SZDSZ: "történtek szabálytalanságok" a tavalyi elnökválasztáson

Infostart / InfoRádió
Szabálytalanságok történtek az SZDSZ tavalyi elnökválasztásán; ezt állapította meg a kisebbik kormánypárt belső vizsgálata. Az ügyvivői testület pénteken ismerte meg a vizsgálat eredményét, amelyet előbb az érintettek tudomására hoznak, s csak azután kerül nyilvánosságra.

Négy borsodi küldött nem vett részt az SZDSZ tavalyi tisztújító küldöttgyűlésén, az aláírásuk azonban szerepelt a jelenléti íven. Vagyis szabálytalanság történt, de arra nincs bizonyíték, hogy ezt valaki "megrendelte" volna, valamint arra sem, hogy a jelen nem lévő küldött helyett ténylegesen szavaztak volna - számolt be a pénteki ügyvivői testület után a sajtónak a vizsgálatot vezető Jüttner Csaba.

Elmondta azt is: a kérdés, hogy a szabálytalanság befolyásolta-e az elnökválasztást? Jüttner Csaba hozzátette: a vizsgálat még nem zárult le, mert az eredményt először az érintettek elé terjesztik, s csak utána derül ki, meg kell-e ismételni az elnökválasztó küldöttgyűlést.

Kóka János még február közepén indított egy belső vizsgálatot, miután a hónap elején a Hír Televízió egyik műsorában elhangzott, hogy tavaly a pártelnök-választáson többen a valódi küldöttek helyett szavaztak Kóka Jánosra. Ezt később az egyik borsodi küldött a nyilvánosság előtt el is ismerte.

Kóka János február közepén úgy fogalmazott: A Szabad Demokraták Szövetségében erős a gyanú, hogy a tavalyi elnökválasztáson és tisztújításon szabálytalanságok történtek. A pártelnök hozzátette: sem ő, sem a párt vezetése nem tudja, hogy pontosan mi történt, de alapos a gyanú, hogy voltak szabálytalanságok. A történtek kivizsgálását a pártelnök a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnökre, Jüttner Csabátra bízta, akinek minderre 30 nap állt a rendelkezésére.

Kóka János korábban az InfoRádióban kiemelte: ha a vizsgálat után az SZDSZ vezető testületeiben bármilyen kétely merül fel a tavalyi választás jogszerűségével kapcsolatban, akkor összehívhatnak egy új küldöttgyűlést, és ő készen áll az újbóli megmérettetésre.

Egy héttel később azonban Kaposváron már mást mondott. Arról beszélt, hogy nem akar lemondani, mivel nem felelős a tavalyi elnökválasztás körül kialakult botrányért. A távirati iroda információi szerint Fodor Gábor, aki az SZDSZ elnökválasztásán Kóka János riválisa volt, jelenlegi környezetvédelmi és vízügyi miniszter még nem döntött arról, hogy adott esetben elindul-e újra az SZDSZ elnöki posztjáért.

Az SZDSZ-ben az elnökválasztáshoz, az ügyvivői testület jóváhagyása után, az országos tanácsot kell összehívni. Ha a tanács szerint is szükséges, akkor meg kell tartani a tisztújítást. De addig még hosszú hónapok telhetnek el.

A címlapról ajánljuk