eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

SZDSZ: "történtek szabálytalanságok" a tavalyi elnökválasztáson - a nap legfontosabb hírei

Szabálytalanságok történtek az SZDSZ tavalyi elnökválasztásán; ezt állapította meg a kisebbik kormánypárt belső vizsgálata. Jüttner Csaba, a munkával megbízott bizottság vezetője a liberálisok ügyvivői testületének rendkívüli ülése után elmondta: négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei küldött nem volt ott a szavazáson, miközben aláírásuk szerepelt a jelenléti íven.

Hangsúlyozta: olyan adatot nem találtak, hogy a küldöttek helyett valakik ténylegesen szavaztak volna, és az ügyhöz a két akkori jelöltnek, Kóka Jánosnak és Fodor Gábornak köze lenne. A politikus arra nem kívánt válaszolni, hogy a jelentés eredményeképpen szükség lesz-e a tisztújítás megismétlésére.

Gyurcsány: milliárdokba kerül a leminősítés

A kormányfő szerint milliárdokba kerül az országnak, hogy a Standard and Poor's hitelminősítő intézet stabilról negatívra rontotta Magyarország adósosztályzatának kilátását. Gyurcsány Ferenc Brüsszelben arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitelminősítő szerint a népszavazás kimenetele miatt érdemben csökkent Magyarország esélye a szükséges szerkezeti reformok végrehajtására. A hitelminősítő intézet elemzésében azt emelte ki, hogy a népszavazás kimenetele nem növeli érdemben az idei államháztartási hiányt. A Fidesz úgy véli: a kormányfő képtelen elfogadni azt a tényt, hogy az emberek elsöprő többsége a népszavazáson leszavazta eddigi politikáját.

Félmillió aláírás az újabb népszavazáshoz

Már több mint félmillió aláírás gyűlt össze azért, hogy népszavazás döntsön az üzleti biztosítók szerepvállalásáról az egészségbiztosítási rendszerben - jelentette be a Liga Szakszervezetek elnöke. Gaskó István közölte: az aláírásokat valószínűleg április 10-én adják le az Országos Választási Bizottsághoz. A Liga-elnök hangsúlyozta: abban az esetben nem lesz népszavazás, ha a kormány hatályon kívül helyezi az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, és megállapodást köt a szakszervezetekkel, hogy 5 évig nem kezdeményez, és nem támogat olyan elképzelést, amely engedné az üzleti biztosítók megjelenését az egészségbiztosításban.

Várhatóan aláírják a magyar-amerikai vízummentességi egyezményt


Valószínűleg hétfőn írja alá Magyarország és az Egyesült Államok a vízumügyi egyetértési nyilatkozatot - közölte Brüsszelben a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc szerint ilyen nyilatkozatot írnak alá Washingtonban Litvániával és Szlovákiával is.

Kezdődik a pártszavazás az MSZP-ben

Országos pártszavazás indul holnap az MSZP-ben a miniszterelnök által meghirdetett baloldali polgárosodás programjáról - közölte a választmány elnöke. Simon Gábor elmondta: a szavazással azt akarják elérni, hogy az MSZP tagjai is hozzájáruljanak ennek a politikának a formálásához.

Blaskó Péternek nem kell a Kossuth-díj

A kormány tudomásul veszi, hogy Blaskó Péter színművész nem fogadja el a Kossuth-díjat. Daróczi Dávid kormányszóvivő azután beszélt erről, hogy a Jászai Mari-díjas, érdemes művész a Magyar Nemzetben megjelent nyílt levelében közölte: Gyurcsány Ferenc elleni tiltakozása jeléül nem veszi át a kitüntetést.Megbéníthatják Budapestet a kaminonosok

Hétfőn demonstrációt szervez Budapesten a Közúti Fuvarozók Érdekvédelméért Nonprofit Kft., hogy így tiltakozzon a tehergépkocsikra bevezetett behajtási díj ellen. Klinka László, a szervezet képviselője az InfoRádióban elmondta: száz teherautóval foglalják el a Felvonulási teret, és ha nem lesz előrelépés az ügyben, akkor másnap 1500 kamion vonul fel a Hungária körúton. Hozzátette: a behajtási szabályok újragondolását szeretnék elérni és azt, hogy két hónapos türelmi időt szabjon meg a főváros. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes az InfoRádióval azt közölte: szerdán, az utolsó egyeztetésen már korrigálták a szabályokat.

Emeli az árait a Zóna

Holnaptól emeli tarifáit a Budapest Airport kizárólagos taxiszolgáltatója, a Zóna-Service Zrt. Szollár Domokos, a ferihegyi repülőteret üzemeltető társaság kommunikációs vezetője elmondta: a díj a legrövidebb, egyes zónában 300 forinttal, a kettes és a hármasban 400-zal, míg a legtávolabbiban 500 forinttal növekszik; Buda külső kerületeibe a tarifa 800 forinttal lesz több.

Albániai finomítót venne a MOL

Eddig 15 külföldi cég jelentkezett az albán állami olajfinomító megvételére - közölte a tiranai gazdasági miniszter. Genz Ruli a legújabb jelentkezők közül kiemelte a magyar MOL-t. A hivatalos licitet május 21-én kezdik, az adásvételi szerződés aláírását pedig júniusra tervezi az albán kormány.

Megkezdődött a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Nagyszabású reneszánsz bemutatóval kezdődött meg a 28. Budapesti Tavaszi Fesztivál a budai Várban. Hiller István oktatási és kulturális miniszter a megnyitón azt mondta: a Reneszánsz Év jegyében megrendezett programsorozat eredetiségét az idén az adja, hogy a fesztivál vendégvárosa Kolozsvár, a többkultúrájú település, Mátyás király szülővárosa.

Megvertek egy iskolaigazgatót

Megvert egy iskolaigazgatót egy házaspár a Nógrád megyei Õrhalomban - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Dankóné Nagy Éva elmondta: a házaspár azzal indokolta tettét, hogy a pedagógus máshová ültette fegyelmezetlenül viselkedő ötödikes lányukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×